ОСТАННІ НОВИНИ

Коли українці отримають накопичувальну пенсійну систему

|

Українських пенсіонерів залишать без спецпенсій і переведуть на накопичувальну систему через півтора роки.

Про це повідомив голова Міністерства соцполітики Павло Розенко, передає Еспресо.TV.

Нова накопичувальна система пенсійного забезпечення може бути впроваджена вже з 1 січня 2017 року. Вже у середу на засіданні Кабінету міністрів Міністерство соціальної політики представить нову модель пенсійної реформи. Вона передбачає скасування спеціальних пенсій і запуск накопичувальної системи пенсійного страхування.

“Перш за все – це відмова від системи спеціальних пенсій… Ми пропонуємо, щоб для всіх категорій громадян пенсія нараховувалася за єдиною формулою”, – сказав Розенко.

За словами міністра, принципова позиція полягає в тому, що українець має отримувати пенсію не з одного джерела, як зараз, а з трьох джерел – солідарної системи, як сьогодні, накопичувальної системи та недержавного пенсійного страхування.

Раніше Верховна Рада повернула науковцям пенсії, які раніше були скасовані. Науковцям мають повернути пенсії, які були обмежені чи скасовані пенсійною реформою 2011 року та бюджетними змінами 2014-го.

Відповідно до закону науковцям повертаються пенсії, призначені до 1 жовтня 2011 року. Депутати також залишили науковцям-пенсіонерам пенсії, встановлені після 1 жовтня 2011 року.

Нагадаємо, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення, котрий Верховна Рада ухвалила 2 березня, передбачає:

– поетапне підвищення на 5 років пільгового пенсійного віку для жінок та збільшення  страхового стажу для осіб, які мають право на пільгову пенсію;

– поетапне підвищення на 5 років страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за вислугу років;

– для обчислення пенсії застосовувати середню заробітну плату (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за 2012, 2013, 2014 роки;

– пенсії працюючим пенсіонерам виплачувати у розмірі 85 відсотків, але не менше розміру прожиткового мінімуму встановленого для осіб, які втратили працездатність;

– особам у період роботи на посадах, які дають право на призначення спеціальних пенсій (народні депутати, державні службовці та прирівняні до них особи, судді, прокурори та інші), пенсії, призначені відповідно до чинного законодавства України, не виплачувати”, – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту”, – йдеться у пояснювальній записці.

Фото: dt.ua