ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні 29-та річниця Чорнобильської трагедії

|

Сьогодні в 29-ту річницю аварії на Чорнобильській атомній електростанції президент України Петро Порошенко відвідає ЧАЕС.  Про це повідомляє прес-служба глави держави.

«Ліквідаторам аварії на ЧАЕС – спасибі за життя! Сьогодні Українці стоять за Україну і Донбас, а 29 років тому стояли за весь світ. Пам`ятайте кожного, хто в ті дні віддав своє життя за порятунок усього світу!», – паписав президент на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що Чорнобильська катастрофа — екологічно-соціальна катастрофа, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції в ніч на 26 квітня 1986 року, розташованої на території України (у той час — Української РСР). Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Відбувся радіоактивний викид потужністю в 300 Хіросім

Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Близько 200 000 чоловік були евакуйовані із зон забруднення.

Радіоактивного ураження зазнали близько 600 000 осіб, насамперед ліквідатори катастрофи. Навколо ЧАЕС створена 30-кілометрова зона відчуження.

Фото: ru.tsn.ua