ОСТАННІ НОВИНИ

У Західній електроенергетичній системі ДП «НЕК «Укренерго» обговорили проблемні питання галузі

|

Керівництво «Західної електроенергетичної системи» Державного підприємства «НЕК «Укренерго» розглянуло питання забезпечення надійного та безперебійного функціонування об’єднаної енергетичної системи (ОЕС) України у Західному регіоні (Львівська, Рівненська, Волинська, Івано-Франківська та Закарпатська області) та її подальшого розвитку – як системоутворюючої мережі, так і основної мережі 110 кВ енергопостачальних компаній.

Про це йшлося на технічній нараді, що відбулася 21 квітня у Відокремленому підрозділі «Західна електроенергетична система» Державного підприємства «НЕК «Укренерго» під головуванням заступника директора ДП «НЕК «Укренерго» – директора Західної ЕС Ярослава Данилюка. У нараді взяли участь заступник директора – головний інженер ДП «НЕК «Укренерго» Коломієць О. І., технічні директори обласних енергопостачальних компаній (обленерго) Західного регіону України, представники Львівської ОДА, Держенергонагляду та Держінспекції з експлуатації електричних станцій та мереж. 

Також учасники наради акцентували увагу на складній ситуації щодо заміни та модернізації енергетичного обладнання. Адже близько 60% обладнання та ліній електропередач знаходиться в експлуатації більше 40 років, а це означає, що вони практично відпрацювали свій ресурс. Здійснення такої модернізації та ремонту є вкрай проблематичним, у зв’язку із суттєвим обмеженням фінансування, що із врахуванням інфляції та відповідного підвищення цін ускладнює проведення необхідних заходів хоча б у мінімальному обсязі.

Враховуючи, що проблеми у роботі обладнання як системоутворюючої мережі, так і основної мережі 110 кВ енергопостачальних компаній може призвести до важких наслідків, було визначено, що забезпечення необхідного фінансування інвестиційних програм підприємств є життєво важливим.

Зазначимо, ДП «НЕК «Укренерго» приєдналося до Меморандуму щодо побудови в Україні прозорої та ефективної системи державних закупівель. Західна ЕС, як структурний підрозділ НЕК «Укренерго», бере участь у державній програмі реформування держзакупівель, цілями якої є викорінення і системне запобігання корупції, а також підвищення конкуренції за рахунок спрощення для бізнесу доступу до державних закупівель, шляхом переведення її в формат електронних торгів.