ОСТАННІ НОВИНИ

Подання про скасування недоторканності 7 депутатів – це психологічна війна у парламенті?

|

До кінця тижня сім депутатів парламенту можуть позбавити депутатської недоторканності. Про це стверджують Юрій Луценко та Олег Ляшко. Натомість, Генпрокуратура відхрещується, мовляв, ніякого подібного подання не готує. На думку експерта, у Верховній Раді відбуваються психологічні війни: подання зарано анонсували і тепер у депутатів є час зробити з цього резонанс, повідомляє Радіо Свобода.

Робочі моменти Верховної Ради у середу, 22 квітня, так чи інакше торкались питання: чи дійсно Генеральна прокуратура готує подання про скасування недоторканності для групи депутатів. Про це у парламенті говорили в кулуарах та на прес-конференціях. І через ймовірність такої вибіркової люстрації збиралась Рада коаліції.

Голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявляє: Генпрокуратура готує подання на зняття недоторканності та притягнення до відповідальності 7 депутатів. Зі інформацією журналіста Юрія Бутусова, яку він оприлюднив у себе на Facebook, цього привілею можуть позбавити депутатів парламентської коаліції Андрія Денисенка, В’ячеслава Константиновського, Андрія Лозового, Ігоря Мосійчука, Сергія Мельничука та двох опозиціонерів – Михайла Папієва та Сергія Клюєва.

Ляшка обурює, що Генпрокуратура має претензії до його однопартійців. У кулуарах він казав: навіть не цікаво, як генпрокурор пояснить це подання, адже його мета – перешкоджати діяльності Радикальної партії. Все через ініціативу «згори» – мовляв, саме президент Петро Порошенко зробив відповідне доручення генеральному прокурору Віктору Шокіну «переслідувати патріотів», каже Ляшко.

«Тому що їх не влаштовує наша принципова позиція. Ми завжди діємо не так, як кулуарні домовленості у них, а ми завжди говоримо правду», – заявив лідер парламентських радикалів.

Ляшко резюмує: коаліцію у такий штучний спосіб розвалюють, аби переформатувати за участі олігархів. «Це призведе до дострокових парламентських виборів і реваншу контрреволюції в Україні», – сказав він.

Інформацію про те, що подання дійсно готується, озвучив першим, а потім підтвердив вдруге голова фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко. За його словами, сім депутатів можуть втратити недоторканність упродовж наступних двох днів. Низка депутатів від різних політичних сил у кулуарах підтвердили: за їхніми даними Шокін планує прийти до парламенту до кінця робочого тижня.

Парламентську роботу навіть зупинили на незаплановану перерву, аби скликати Раду коаліції. Анонсували це тим, що депутатам потрібно порадитись, як, що і кого підтримувати, адже спершу для кількох законопроектів забракло голосів навіть аби включити їх до порядку денного. Після наради коаліції її новий координатор, лідерка БЮТ Юлія Тимошенко не прокоментувала результати переговорів, утім рада запрацювала і розглянула решту запланованих питань.

Поки подання про зняття недоторканності з 7 депутатів є непідтвердженим. Генпрокуратура відхрещується від подібних ініціатив. Перший заступник генпрокурора Володимир Гузир заявив, що не формував подання на зняття недоторканності з 7 народних депутатів.

«Я повинен вам сказати, що ні я, ні генпрокурор ніде не озвучували ні кількості, ні намірів щодо зняття з них недоторканності. Я особисто таких подань не формував», – заявив Гузир.

На думку політолога Євгена Магди, у парламенті відбувається політична гра, адже Верховна Рада і так неохоче наважується на позбавлення недоторканності та притягнення політиків до відповідальності. Окрім того, додає він, Юрій Луценко – політик, що «дуже любить гучні політичні заяви».

«І очевидно, швидше прозвучала ця заява, ніж Генпрокуратура мала впевненість, що буде 226 голосів», – пояснює експерт.

Водночас, Магда додає: резонанс навколо міфічного подання, який підбурює у парламенті Радикальна партія, спрямований на решту депутатів.

«Хлопці і дівчата: сьогодні ми, а завтра – ви. Подумайте, на яку кнопку ви будете натискати. Ви сьогодні здасте мене, а завтра здадуть вас», – коментує експерт.

На думку Магди, таким чином у парламенті відкрився ще один фронт – «точиться психологічна війна». Водночас, голова Антикорупційного бюро Єгор Соболєв радить Генпрокуратурі зосередитись на інших депутатах.

«Якщо Генпрокуратура почне очищення Ради не зі справжніх величезних корупціонерів, які вже багато років чекають на в’язницю, але сидять тут, то все інше буде обманом і злочином із боку Генпрокуратури», – вважає Соболєв.

Конституційний суд уже перейшов до розгляду в закритому режимі справи за зверненням парламенту про надання висновку щодо відповідності законопроекту про скасування депутатської недоторканності і обмеження недоторканності суддів Конституції.

Верховна Рада проголосувала за відповідний проект закону про скасування недоторканності в лютому.