ОСТАННІ НОВИНИ

Як зробити зі Львова розумне місто? Ламали голови фахівці й студенти

|

Сьогодні у Національному університеті «Львівська політехніка» вперше відбувся виїзний дискусійний клуб «Відкрий світ», участь в якому взяли активні студенти та викладачі. Засідання клубу розпочала зі свого виступу голова Наглядової ради Фонду «Відкрий Україну» Терезія Яценюк, передає кореспондент Львівського порталу.

Терезія Яценюк розповіла присутнім про Міжнародний фонд «Відкрий Україну», який був заснований у липні 2007-го року з ініціативи Арсенія Яценюка та Збіґнева Джимали з метою зміцнення та розвитку авторитету України у світі. Основним завданням цього фонду, за її словами, є піднесення міжнародного авторитету та популяризація України за кордоном, сприяння розвитку міжнародної співпраці з Україною та публічної дипломатії.

За час існування фонду було реалізовано такі проекти: «Міжнародний діалог», «Культурні горизонти», «Молоді лідери». Не менш цікавим проектом, який запровадив фонд «Відкрий Україну», став дискусійний клуб «Відкрий світ». Цей освітній проект, за словами Терезії Яценюк, розрахований на соціально-активну молодь. Його мета – виховання нового покоління відповідальних лідерів. Кожен місяць Фонд ініціює лекції з відомими експертами, політичними та громадськими діячами для обговорення шляхів ефективних рішень соціальних проблем в Україні і світі. Цього разу виїзне засідання клубу відбулося у Львові. Його гостем став експерт у сфері інформаційних технологій спеціаліст з 18-річним досвідом в сфері ІТ, частий доповідач на конференціях та семінарах Ігор Мальченюк. Він розповів присутнім про інноваційний проект для міст «Smart City» та зосередив увагу на розбудовах міст через інноваційні технології.

«Smart Cities» – розумне місто, який представив ІТ-фахівець, це практичний проект, результатом якого є ширше розуміння нової галузі «міські системи», яка використовує реальні дані, щоб допомогти містам покращити якість життя своїх мешканців. Новий підхід до функціонування міста «Smart Cities», за словами Ігоря Мальченюка, вже застосовують по всьому світу, зокрема, в таких містах як Дублін, Лондон, Манчестер, Барселона, Ніцца, Нью-Йорк, Міннеаполіс, Чикаго, Сан-Франциско, Гуадаладжара, Ріо-де-Жанейро, Сантьяго, Пекін, Шанхай, Токіо, Крайстчерч, Таунсвіль і Перт.

«Ці міста розуміють, що за допомогою використання та аналізу реальних даних, вони можуть робити більше з меншими затратами, і покращувати різні аспекти функціонування міста, наприклад, управління дорожнім рухом, економічний розвиток, туризм, викиди в атмосферу, енергетика, обробка стічних вод, очищення води та оновлення інфраструктури», зауважив експерт інформаційних технологій.

І. Мальченюк також повідомив, що з роками міста суттєво розростаються і до 2050 року 75% населення стануть містянами. «Якщо у 1950 році лише 3% осіб проживало у міста, то сьогодні ця кількість становить більше 50%, а до 20150 року ця цифра переросте у більше, ніж 75%», – повідомив він.

За словами експерта, Україна сьогодні тримає середній темп розвитку міст, але навіть попри це містяни живуть далеко не в найкращих умовах. Тому завданням ІТ-фахівців є і буде покращення рівня та якості життя у них за допомогою інноваційних технологій. «Якщо раніше міста будувалися там, де є дороги, то  у майбутньому вони розбудовуватимуться там, де буде інтернет», – додав І.Мальченюк.