ОСТАННІ НОВИНИ

Світові лідери оголосили Путіну бойкот

|

Дедалі більше країн відмовляються від участі у параді з нагоди 70-річчя перемоги над нацизмом у Москві. Це свого роду бойкот, який яскраво демонструє ставлення до Росії та політики Путіна, ділиться міркуваннями з «Поглядом» дипломат, екс-генконсул України в Стамбулі Богдан Яременко.

«З дипломатичного боку – це бойкот. Це демонстрація негативного ставлення до Росії і до її зовнішньої політики. Зрозуміло, що їдуть до Росії країни, які мають ілюзії щодо отримання кредитів. Будь-хто, хто намагається бути принциповим і сповідувати зовнішню політику, засновану на цінностях, просто не може собі дозволити святкувати військові паради у країні, яка є агресором», – наголошує Богдан Яременко.

За його словами, Володимир Путін може помститися країнам за бойкот, проте радикальних вчинків від російського президента чекати не варто.

«Все залежить від того, наскільки тактовними будуть ті країни у формулюванні причин відмови. Якщо це буде зроблено з належним дипломатичним тактом, то єдина форма помсти – це не відгукнутися на запрошення цих країн, але Путін навряд чи собі зараз може дозволити. А країни, які поводитимуться більш відверто, Росія спробує показати як такі, що спеціально погіршують міжнародні відносини», – додав він.

Водночас прямих наслідків для України бойкот не матиме, адже це лише опосередкований вияв підтримки територіальної цілісності, суверенітету України, її боротьбі проти російської агресії.

Як додає Богдан Яременко, поки що рано говорити, хто все-таки приїде на парад. Адже ще в березні був перелік з 27 країн, до якого входили деякі країни СНД, Азії, Африки. Також будуть окремі європейські країни, до прикладу балканські.

«Але високого рівня учасників з країн антигітлерівської коаліції або основних учасників Другої світової війни, звичайно, там не буде, і це буде найбільш показово. До того ж навіть не всі найбільші народи, які були в Радянському Союзі, будуть представлені главами держав. Це абсолютне свідчення того, що політика Путіна не робить Росію сильнішою, а навпаки, послаблює її», – підсумував співрозмовник.

Ілюстрація ФБ