ОСТАННІ НОВИНИ

Журналісти України та Польщі радилися, як уберегтися від російських спецслужб

|

«Російська розвідка зацікавлена в інформації про політиків Польщі», – вважає Ірена Лис, журналістка«Українсько-польського порталу співпраці», інформаційного Інтернет-порталу.

Журналістка переконана, що саме відновлення сфери впливу на пострадянському просторі є основною геополітичною метою Росії. Україна, Білорусь, Молдова, Грузія є об’єктами територіальних апетитів країни-агресора. І вгамувати їх вона намагається через інформаційну пропаганду, «не дозволяючи європейським країнам перетягнути їх на свій бік».

Саме про інформаційну безпеку говорили журналісти у Варшаві під час відкритого семінару-конференції, який організував «Українсько-польський портал співпраці». І не лише про діяльність «агентів Кремля» у Польщі чи Україні. Журналісти наводили також безліч прикладів діяльності цих агентів у країнах Прибалтики, Центральної Європи. «Псевдоєвропейські» російськомовні видання, як гриби після дощу, з’являються у Німеччина, Польщі, Італії, Литві. Звісно, вони одразу потрапляють під пильну увагу служб безпеки, але до з’ясування обставин і закриття цих ресурсів минає деякий час, за який інформація, наче вірус, шириться суспільством.

Небезпека полягає у тому, що провокації, які поширюють проросійські видання, не є цілком очевидними. «В інформації, яка стосується України, простіше виявити слід «п’ятої колони». Вже після першого «ополченці» чи «Донецька народна республіка» без приставки «псевдо» чи «так звана» стає зрозумілим, хто стоїть за публікацією», – вважає Ірена Лис, – у Польщі все значно складніше. Росію в плані відновлення сфер впливу цікавить політично нестабільна, розділена Польща зі слабким парламентом».

Журналістка нагадала, що Польща вела активну політику щодо залучення до європейського простору України, Білорусі, Грузії. “Росія хоче, щоби ми не втручалися у справи цих країн. Вона використовує всі доступні інструменти. А які інструменти може використовувати країна, якою править чекіст? Брехня, паплюження, нівелювання європейських цінностей – це критерії російських «журналістів». Це методи російських спецслужб. Там не проходять дипломатичні звернення. Там використовують накази, залякування, погрози. Вбивства…», – сказала вона.

Польські журналісти зійшлися на тому, що російські спецслужби цікавляться розкладом сил у польському парламенті та тим, як можна впливати на роботу політичних еліт. І часто об’єктами маніпуляцій стають журналісти.

На зустріч були запрошені також колишні працівники розвідкиПольщі. Вони розповіли, що розвідки Росії складають детальні характеристики політиків, бізнесменів, генералів та журналістів. Не лише для вербування, а для того, щоб вирахувати слабкі місця, і потім мати впливи на них.

Журналісти домовилися, що такі зустрічі стануть регулярними і відбуватимуться як у Варшаві, так і за участі польських журналістів у Львові та Києві.

Вікторія Бульбак, Мар’яна Чопко

Ілюстрація: vit24.net