ОСТАННІ НОВИНИ

Шахтарський з’їзд наполягатиме на відставці міністра Демчишина – профспілки

|

Делегати ІІІ об`єднаного з`їзду шахтарів, який почне свою роботу в Києві 21 квітня, мають намір підняти кадрове питання і запропонувати президенту України звільнити профільного міністра Володимира Демчишина за нездатність управляти галуззю, повідомляє Капітал.

«Вся країна знає, що міністр Демчишин не здатний керувати паливно-енергетичним комплексом. Ця людина і його команда далекі від проблем галузі, не мають поняття ні про ситуацію в енергетиці, ні у вугільній сфері », – заявив заступник голови профспілки працівників вугільної промисловості  України (ППВП) Валерій Мамченко.

За його словами, сьогодні до критичного рівня впали професійні вимоги, які висуваються до кандидатів, які займають такі важливі пости у владі. «У нас як сьогодні визначають професіонала: якщо знає англійську мову, значить професіонал, якщо не знає, значить, не професіонал», – зазначив представник ППВП.

У свою чергу голова теркому ППВП Селідоввугілля Володимир Березовський переконаний, що керівництво країни «в ситуації, коли з боку міністерства немає гарантій про своєчасну виплату заробітної плати, повинно комплексно займатися вирішенням проблем вугільної галузі, і при цьому декому давати по руках».

У вугільній галузі України сьогодні працює понад 200 тисяч осіб, ще 190 тисяч – в енергетиці, не рахуючи підрядних організацій і цілих міст, життєдіяльність яких залежить від стабільної роботи шахт або енергопідприємств. Разом з членами сімей виходить, що влада ігнорує думку і вимоги близько 1,5мілліонов чоловік.

Для шахтарів, за словами Валерія Мамченко, важливим питанням є побудова працюючої системи взаємин між енергетиками, вугільниками, металургами,за якої підприємства ПЕК працювали б беззбитково. «А сьогодні всі вони збиткові, сенсу працювати нема, це призводить до повної зупинки підприємств, на додаток до газу і нафти ми починаємо купувати вугілля в Росії, електроенергію – у Росії. Що далі? Куди ми йдемо? », – зазначив один з лідерів профспілки.

Нагадаємо, що III об`єднаний з`їзд шахтарів України розпочне свою роботу о 10.00 21 квітня в Міжнародному центрі культури і мистецтв (колишньому Жовтневому палаці) Києва. Серед вимог гірників – встановлення ціни на вітчизняне вугілля на рівні не менше 1500 гривень за тонну (в умовах повної відсутності дотацій), чіткий план дій щодо реформування та розвитку вугледобувної галузі, підвищення  до економічно обґрунтованого рівня тарифу для основного споживача вугілля – ТЕС (нинішній тариф не покриває навіть половини витрат на закупівлю палива), а також дозволити прямі договори між енергетиками і вугільниками.

2 квітня на зустрічі міністра енергетики України Володимира Демчишина з шахтарськими профспілками представники трудових колективів вимагали у глави відомства написати заяву про відставку. Шахтарі та енергетики вважають, що міністр взяв курс на повне знищення вітчизняного виробника, як вугільної галузі, так і теплогенерації.

Фото: Львівський портал