ОСТАННІ НОВИНИ

Поляки привезли у Львів особливу виставку

|

Завтра, 17 квітня, о 17.30 год. у Львівському історичному музеї стартує виставка «Втрачена Річ Посполита», присвячена річниці завершення Другої світової війни. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Організовують виставку Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові та Інститут національної памяті у Варшаві до 70-ї річниці завершення ІІ Світової Війни.

Річниця завершення війни – це шанс представити мешканцям Львова нові культурні ініціативи, метою яких є нагадування про драму Центральної Європи, до якої спричинилися два варварські режими – нацизм та комунізм.

Виставка, яку приготували історики з варшавського Інституту національної пам’яті, стала подорожжю до світу, який безповоротно відійшов у минуле, внаслідок історичного катаклізму та діяльності двох злочинних тоталітарних режимів. Проект є подорожжю у духовну сферу «скаліченого народу», нагадуванням масштабу втрат, спричинених жахіттям війни, деморалізації та здичавіння. Однак, виставка є також відкриттям свідчень, які дозволяють зберегти надію на гідність, чесність, повагу та толерантність.

«Ми переконані, що українці, які нині ведуть на Сході своєї Батьківщини нерівну боротьбу з агресором в ім’я захисту європейських цінностей та прав українського народу на свободу та самовизначення, дуже прихильно сприймуть цю виняткову працю польських істориків. Досвід наших народів, здобутий 70 років тому, а також трагедія українського Донбасу, яка розгортається на наших очах, повинні стати зачатком спільної турботи про зміцнення гарних відносин, заснованих на фундаменті історичної правди. Адже немає кращого вчителя, ніж історія, немає також вчителя, який би був в такій значній мірі недооцінений», – розповідають організатори.

Цю виставку демонстрували також на території Луцького консульського округу,  у Тернополі та Дубні.