ОСТАННІ НОВИНИ

«Львівгаз» намагається закрити рота журналісту, який оприлюднив зловживання у компанії

|

ПАТ «Львівгаз» подав до суду позов проти журналіста та активістів, які на прес-конференції розповіли про зловживання, крадіжки, небезпеку для споживачів, пов’язані з компанією. Сьогодні Шевченківський районний суд Львова розпочав підготовче засідання у справі.

Про це пише IA ZIK

Зокрема, судовий позов подано проти журналіста, редактора журналу «Кримінальне чтиво. Захід» Влада Якушева, працівника «Львівгазу» Віталія Карамана, колишнього працівника профкому Івана Ковальчука, сотника самооборони «Білі горвати» Андрія Сеньковського та юриста Сергія Гальчика.

Суд у складі головуючої судді Галини Білінської задовольнив клопотання активістів та зробив перерву у підготовчому засіданні. Як повідомили активісти, вони не мали можливості належно ознайомитися з матеріалами справи. Відтак судове засідання перенесено на 7 травня.

Як зауважив журналіст Влад Якушев, з усього масиву інформації, оприлюдненої на прес-конференції, яка тривала понад годину, ПАТ «Львівгаз» вимагає спростувати лише окремі позиції.

«Вони оскаржують лише декілька речень, у яких намагаються довести, що ми були неправі. Виходить, що зі всією рештою інформації вони згідні», – зазначив В.Якушев.

«Зокрема, була озвучена інформація про крадіжку труб, щодо якої міліція відкрила кримінальне провадження – вони не оспорюють цього факту. Тобто пробують знайти окремі приводи, щоб отримати рішення суду проти громадськості», – додав журналіст.

За його словами, «Львівгаз» висловив до активістів близько десятка претензій.

«Найбільш абсурдною є така: на прес-конференції було оприлюднено факт ремонту «Львівгазом» труби у Львівській області за допомогою дерев’яного кілка. Труба заткана кілком досі, а «Львівгаз» заявляє, що це неправда.

Окрім того, була обмовка одного із спікерів на прес-конференції. Він озвучив, що «Львівгаз» шахрайським способом вкрав 14 млрд кубометрів газу. Доповідач обмовився, бо насправді йшлося про 14 млн. Але це теж багато. Тобто вони вкрали трошки менше, ніж ми назвали», – повідомив В.Якушев.

Судовим позовом «Львівгаз» вимагає спростування поширеної інформації та компенсацію моральної шкоди у розмірі 1 грн.

«Зленкові (голова правління ПАТ «Львівгаз» Володимир Зленко, – ZIK) до зарплати 120 тис. грн бракує 1 грн», – зазначив Якушев.

Журналіст каже, що він та його однодумці впевнені у своїй правоті та мають велику кількість доказів зловживань «Львівгазу», які і будуть надані суду.

Окрім того, борці зі свавіллям «Львівгазу» планують піти на прийом до голови ЛОДА Олега Синютки.

«Близько місяця тому ми провели акцію біля ЛОДА та облради з вимогою створити робочу групу для розслідування зловживань ПАТ «Львівгаз», через які держава зазнає величезних збитків.

Нам обіцяли протягом місяця скликати громадські слухання за участю спеціалістів, громадськості, представників «Львівгазу». Але наразі від обласної влади йдуть лише відмовки. Ми хочемо домогтися відповіді, чи будуть ці громадські слухання», – додав Якушев.

Юрист волонтерської організації «Білі горвати», помічник народного депутата Тетяни Чорновол Максим Самотій зауважив: «Якщо факти, наведені активістами та журналістами, підтвердяться – це викличе серйозні запитання до «Львівгазу». З’являться запитання щодо виконання обов’язків при приватизації «Львівгазу», щодо формування тарифів, вартості допоміжних послуг, зокрема, заміни лічильників».

За словами М.Самотія, після прес-конференції щодо зловживань «Львівгазу» була реакція міністра МВС, Генпрокуратури, розпочалося розслідування дій монополіста.

Присутній на судовому засіданні начальник юридичного управління «Львівгазу» Микола Шиян від будь-яких коментарів по суті позову відмовився.

Натомість активісти закидали юриста компанії грошовими купюрами номіналом по 1 грн.

Фото: infolviv.com.ua