ОСТАННІ НОВИНИ

Як Україна відзначатиме 8 та 9 травня

|

Україна впроваджує нову традицію урочистостей 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення. Про рекомендації та нові сенси відзначення Львівському порталу розповіли у Українському інституті національної пам’яті (УІНП).

 За словами голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, Україна стає на шлях розвінчування культу війни. «Протягом 24 років незалежності Україна відзначала 9 травня День Перемоги за усталеним радянським зразком. Це не відповідало історичній пам’яті українського народу і загальноєвропейським традиціям та призводило до ігнорування трагічних сторінок Другої світової війни, закріплювало в свідомості культ війни», – пояснює науковець.

Він також наголосив, що важливо зосередити увагу не на військових парадах і гучних святкуваннях, що є своєрідною формою пропаганди війни, а на допомозі ветеранам та вшануванні загиблих.

Водночас  Український інститут національної пам’яті підготував методичні матеріали, у яких пояснює мету заходів, наводить історичну довідку, термінологічний словник, рекомендує перелік документальних фільмів, присвячених Україні в Другій світовій війні, та список науковців, які спеціалізуються на даній темі.

Окрім того, УІНП рекомендує відповідним органам державної влади та місцевого самоврядування організувати 8 травня там, де це можливо, мистецьку акцію «Перша хвилина миру» – концерт симфонічної музики, що має символічно завершитися о 23:01 – у хвилину, коли за Актом про беззастережну капітуляцію Німеччини було проголошено припинення вогню.

Як відомо, цього року Україна відзначатиме 8 травня, як День пам’яті та примирення та 9 травня, як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Про це йдеться в Указі Президента «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» та Законі «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років».

Нагадаємо, що перший крок України до загальноєвропейської традиції вшанування жертв війни відбувся із використанням червоних маків.

Довідково.

Український інститут національної пам`яті – центральний орган виконавчої влади, який на урядовому рівні відповідає за відновлення історичної пам`яті та подолання наслідків тоталітарного минулого в суспільстві.