ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині на одне місце праці – 14 претендентів

|

З огляду на дані, якими володіє служба зайнятості, у першому кварталі ц. р. на ринку праці Львівщини, порівняно з аналогічним періодом торік, зросла чисельність зареєстрованих безробітних (з 36,6 до 37,1 тис. осіб) і потреба працедавців у робочій силі (з 12,6 тис. до 14,1 тис. вакансій). Про це Львівському порталу повідомили у Відділі організаційної та інформаційної роботи Львівського обласного центру зайнятості.

У перші дні квітня 2015 року соціальними послугами центрів зайнятості користувалися 24,5 тис. безробітних (стільки ж, як і минулого року), а в базі даних налічувалося 1749 вільних місць праці (торік – 1917). Серед безробітних 62,5% становили жінки, 47,7% – молодь віком до 35 років. Працедавці здебільшого запрошували на роботу водіїв автотранспортних засобів, продавців продтоварів, швачок, кухарів, охоронників, монтерів кабельного виробництва, токарів, бетонярів, малярів, перукарів, столярів, трактористів, слюсарів-ремонтників, барменів та ін. У середньому за одну пропозицію роботи в області конкурували 14 претендентів (станом на 01.04.2014 р. було 13).

Незважаючи на складну економічну ситуацію, дещо активізувався процес працевлаштування. У січні-березні 2015 року за посередництва служби зайнятості роботу знайшли 11,9 тис. жителів регіону (на 1,9 тис. більше, ніж у 2014-му), у т. ч. 240 безробітних влилися в лави підприємців-початківців (торік – 198), новими робочими місцями з виплатою працедавцям компенсації зі сплати єдиного соціального внеску забезпечено 292 особи (проти 280 минулоріч). Професійним навчанням, перенавчанням, підвищенням кваліфікації, яке здебільшого провадиться на замовлення працедавців із подальшим гарантованим працевлаштуванням, охоплено 4549 безробітних (торік – 4139). Щораз більшим попитом у незайнятих громадян користується тимчасова зайнятість. У поточному році безробітні впорядковували придорожні смуги, території музеїв, парків, скверів, кладовищ, начитували книги для незрячих, виконували підсобні роботи під час ремонту чи реконструкції об’єктів соціальної сфери тощо. Загалом цього року до суспільно корисної праці залучено 1950 осіб (у першому кварталі 2014 р. – 1530).

Упродовж останніх півроку спеціалісти центрів зайнятості активно шукали роботу 1225 переселенцям з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО, котрі звернулися за допомогою у працевлаштуванні. Із них 236 вдалося повернути до трудової діяльності, у т. ч. 7 надано одноразову виплату допомоги з безробіття для започаткування власної справи. Ще 79 мігрантів проходили професійне навчання, 83 – брали участь у громадських роботах. На початку квітня ц. р. соціальні послуги продовжували отримувати 762 внутрішньо переміщені особи, з котрих 423 офіційно визнані безробітними.

 

Фото: vinnitsaok.com.ua