ОСТАННІ НОВИНИ

На Самбірщині збудували монастир на місці з’явлення Богородиці

|

У селі Велика Білина Самбірського району завершилося будівництво корпусу монастиря святого великомученика Пантелеймона. Про це повідомив єпископ Дрогобицький, вікарій Київської єпархії, настоятель Святопантелеймонівського монастиря, владика УАПЦ Геронтій (Олянський), передає кореспондент Львівського порталу.

Історично село Велика Білина прославилось монастирем, де  свого часу перебувала чудотворна ікона Богородиці, а також цілющим джерелом на місці з’явлення Богородиці.

Історія монастиря у Великій Білині на Самбірщині бере початок у 1442-45 роках, коли тут оселилися перші монахи — вихідці Києво-Печерської лаври. За даними обласного архіву, свого часу тут перебували монахи з Афону. Давній василіанський монастир Успіння Пресвятої Богородиці був закритий 1811 року і до цього часу не зберігся. Залишилася лише церква. Чудотворну ікону З’явлення Божої Матері над джерелом вивезли до Лаврова. Існують передання, як важко їхав запряжений волами віз, на якій перевозили ікону. Люди це сприйняли як знак, що Богородиця не хотіла покидати цього місця.

Ініціатором відновлення монастиря став виходець Манявського монастиря, о.Геронтій, який обрав цю місцину з-поміж п’яти інших. «Місце було запущеним, а священики, які бачили це і бажали мені збудувати монастир, не вірили, що він буде збудований», – згадує владика. Освятив місце під церкву і монастир Предстоятель Української автокефальної православної церкви Мефодій. Як згадує владика Геронтій, під час останнього візиту до монастиря 2014 року покійний вже митрополит сказав такі слова: «Я вірю, знаю і впевнений, що на цьому місці засіяє величний монастир і буде сильно прославлене ім’я Боже, а багато людей через цей монастир спасеться».