ОСТАННІ НОВИНИ

Новий закон «Про ринок природного газу» спонукатиме державу збільшити тарифи на газ

|

Внесені правки до закону України «Про ринок природного газу газу», які передбачають плату за експлуатацію державних газорозподільчих мереж наумовах орендичи концесіїможуть відбитися на кінцевих споживача. Адже такий крок створює усі передумови для чергового підвищення вартості блакитного палива.

Проект  закону «Про ринок природного газу газу»,був розробленийза участю експертівз Енергетичного співтовариства. Вони підтвердили, що документвідповідаєТретьому енергетичномупакету ЄС. Однак, перед фінальним голосуванням в законопроект була внесена поправка, яка забороняє приватним операторам використовувати державні газорозподільних мережі без плати за експлуатацію.

В Україні прибуток усіх операторів газових мереж формується шляхом експлуатації газових мереж, а не за рахунок володіння ними. При цьомуприбуток компанії-оператора та її витрати на здійсненя своєї діяльності встановлюється державою в особі НКРЕКП, якаформує та затверджує тарифи на транспортування і постачання природного газу.

Тепер, коли експлуатація газових мереж буде платною, суму платежу доведеться передбачити у тарифах на транспортування чи постачання газу. Тому такі нововедення можуть лягти черговим фінансовим тягарем на кінцевих споживачів газу, або недофінансуванням витрат компанії на виробничу діяльність, які уже закладені в тарифах.

Окрім того, депутатам вдалося поховати ключову ідею закону «Про ринок газу», який готувався для впровадження в Україні правил європейського ліберального ринку. Йдеться про вільний доступ на газовий ринок компаніям будь-якої форми власності.Це ж передбачено і в Конституції України, у статті 13 якої зазначено, що «Держава забезпечує захист прав усіх суб`єктів права власності і господарювання…. Усі суб`єкти права рівні перед законом». Також, у ст. 22 Основного закону зазначено, що «При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та повноти діючих прав і свобод».

Зараз 45 газорозподільних підприємств уклали з державою, як власником газорозподільних мереж, договори господарського відання. Це дозволяє ремонтувати, відновлювати і підтримувати газові мережі в робочому стані за рахунок власних коштів підприємств.З набранням чинності прийнятого Закону слід очікувати звернень до Конституційного суду України, який з високою ймовірністю скасує цю антиконституційну норму.Судові справи будуть розглядатися стосовно всіх 45 газорозподільних компаній, і розтягнутися на невизначений термін.

До того ж судові тяжби негативно позначаться на роботі колективів газорозподільних підприємств і галузі в цілому, а це призведе до погіршення розрахунків, послаблення контролю за поставками газу і зниження якості надання послуг споживачам.