ОСТАННІ НОВИНИ

Польща сподівається на міжнародне розслідування Смоленської катастрофи

|

Польща може ініціювати проведення міжнародного розслідування Смоленської катастрофи. Про це в ефірі телеканалу Polsat News заявив глава МЗС Польщі Гжегож Схетина, передає  “Укрінформ”.

“Це не виключено, але маємо завершити розслідування, яке сьогодні здійснює військова прокуратура”, – підкреслив Схетина.

Він наголосив, що це є “найважливішим викликом” для польської сторони, оскільки російська прокуратура не хоче повноцінно співпрацювати з польською.

“Розслідування продовжено до кінця року – варто почекати. Якщо підтвердиться те, що стверджує прокуратура про звинувачення на адресу російських контролерів, то це буде зовсім інша ситуація. Прокурори, які завершать це розслідування, в обґрунтуванні зможуть зробити висновки: чи зможуть вони дізнатися все достеменно, чи співпраця з російською прокуратурою була достатньою, аби встановити правду. Потім можливими будуть наступні кроки”, – пояснив Схетина.

Нагадаємо, у четвер Слідчий комітет Росії звинуватив Польщу в тому, що вона не відповіла на декілька запитів російської сторони щодо допомоги у розслідування Смоленської катастрофи. Головна військова прокуратура Польщі відкинула ці звинувачення, підкресливши, що Варшава надала відповіді Москві по всіх запитах.

З цього приводу речник уряду Польщі Малгожата Кідава-Блонська зауважила, що Польща зацікавлена в тому, щоб Росія якнайшвидше завершила своє розслідування.

“Думаю, що росіяни створюють собі якесь чергове алібі, аби продовжити розслідування і не віддавати нам розбитий літак”, – констатувала вона.

Як відомо, літак Ту-154М з польською делегацією на чолі з президентом країни Качинським упав поблизу військового аеродрому у Смоленську 10 квітня 2010 року. Тоді загинули всі 96 осіб, які були на борту.