ОСТАННІ НОВИНИ

Рада ухвалила закон «Про ринок природного газу»

|

Верховна Рада України ухвалила Закону про ринок природного газу в Україні. «За» проголосувало 290 нардепів, повідомляє кореспондент Львівського порталу.

Даний законопроект розроблено Міністерством енергетики та  вугільної промисловості України разом з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах електроенергетики та комунальних послуг та Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України».

«Основною метою законопроекту є створення ефективного конкурентного середовища на ринку природного газу з урахуванням основних вимог законодавства ЄС, у тому числі, передбачених Директивою 2009/73/ЄС Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу стосовно спільних правил для внутрішнього ринку природного газу та Регламентом 715/2009 Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу про умови доступу до мереж передачі природного газу.

Проект Закону передбачає:

– правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку природного газу;

– створення нормативної бази діяльності на ринку природного газу;

– забезпечення недискримінаційного доступу до ринку природного газу його суб’єктів та всіх споживачів;

– створення в Україні повноцінного ринку природного газу, заснованого на засадах вільної конкуренції із належним рівнем захисту споживачів (зокрема, тих категорій споживачів, які потребують особливого захисту), надійності енергопостачання та здатного до інтеграції з ринками природного газу сторін Енергетичного Співтовариства, в тому числі шляхом створення регіональних ринків природного газу», – йдеться у пояснювальній записці.

Закон фактично зобов’язує облгази, більшість з яких належать бізнесменам, платити за використання газорозподільчих мереж. Також забороняється використання державних газопроводів приватними операторами безкоштовно.

Щоправда сама оренда чи тимчасова експлуатація газорозподільчих систем приватними особами чи іншим державам не забороняється.

 Ілюстрація economics.unian.ua