ОСТАННІ НОВИНИ

Рада визнала вояків УПА борцями за незалежність України

|

Рада підтримала проект Закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті».

За відповідний законопроект №2538-1, ініціатором якого є Юрій Шухевич, проголосував 271 народний депутат при 226 необхідних. Про це інформує кореспондент Львівського порталу.

Відповідно до закону, борцями за незалежність України у XX столітті визнаються особи, які брали участь в органах влади Української Народної Республіки, Української Держави (Гетьманату), Західноукраїнської Народної Республіку, Східно-лемківської (Команчанської, Команецької) та Гуцульської Республік, Карпатської України.

Крім того, визнаються військові формування, зокрема Українських Січових Стрільців, армія УНР, Галицька армія (Українську Галицьку Армію), Повстанча армія України, організація народної оборони «Карпатська Січ», а також партизанські загони, які діяли на території України у 1917-1930 роках, включаючи загони Холодноярської, Медвинської Республік.

Відтак, зазначається в документі, що усі люди, які боролись за незалежність у збройних, парамілітарних, підпільних, політичних організаціях чи вели цю боротьбу індивідуально, визнаються борцями за незалежність України.

“Держава визнає, що борці за незалежність України у ХХ столітті, які визначені у статті 1 даного закону, відіграли головну роль у відновленні української державності, яка проголошена Актом 24 серпня 1991 року, що є основною передумовою надання правового статусу та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті”, – йдеться в законі.

Метою цього документу є встановлення правового статусу борців за незалежність України у ХХ столітті, визначення права соцгарантій даним борцям.

«Публічне заперечення факту правомірності боротьби за незалежність України у ХХ столітті визнається наругою над пам`яттю борців за незалежність України у XX столітті, приниженням гідності українського народу і є протиправним», – наголошується у законі.

 Ілюстрація ТСН