ОСТАННІ НОВИНИ

Де у Львові з’явиться гауптвахта

|

На вулиці Городоцькій у Львові відновлять приміщення гауптвахти. Це приміщення, так званих, казарм Фердинанда. Про це сьогодні, 7 квітня, під час дискусії у Львівському прес-клубі на тему «Військовий патруль на Львівщині: права, обов’язки і координація дій із правоохоронними та громадськими структурами» повідомив заступник начальника Західного територіального управління військової служби правопорядку ЗСУ, підполковник Федір Федчик, передає кореспондент Львівського порталу.

«На сьогодні у Львові є одна кімната, де одночасно можуть перебувати два-три порушники-військові. Після відновлення гауптвахти, там одночасно зможуть утримувати до 20 осіб», – розповів підполковник Федір Федчик.

За його словами, військові патрулі працювали завжди. Тільки їх робота в мирний час була не надто помітною хоча б тому, що й військових було не дуже багато.  Зараз у Львові у вихідний день, коли військовослужбовців відпускають у звільнення, працює три патрулі, до яких входять три особи – офіцер та два солдати.

«Але в зв’язку з тією ситуацією, яка зараз є в державі, в зв’язку з тим, що велика кількість особового складу залучається до виконання завдань в зоні АТО, то кількість тих патрулів буде збільшено. Зараз створений цілий спеціальний відділ у Львові, куди призвали у березні понад сто осіб особового складу для організації служби у військових патрулях», – каже підполковник.
Він повідомив, що майбутні працівники військових патрулів зараз проходять навчання та перепідготовку на полігоні у Старичах. Активно вони почнуть працювати наприкінці квітня.

«Ці люди, які працюватимуть у військових патрулях – серйозні люди.  Вони мають вищу освіту, певний життєвий досвід, вік 30-35 років. Вони проходять основи військової комунікації та психології. Тому що треба вміти говорити з військовими», – додав Федір Федчик.

Перевіряти військовий патруль має право тільки військовий. Якщо ж раптом виявиться, що особа, яка здійснює перевірку, не має жодного стосунку до військових, то вона буде передана міліції.

За словами посадовця, зараз є досить велика проблема з тим, що у військових строях ходять ті, хто жодного стосунку до військової служби немає. Також учасники дискусії нагадали минулорічні події в Криму, коли раптом з’явилися особи у військовій формі без шевронів. І тоді їх перевіряти та затримувати не було жодних законних підстав. 
Що стосується злочинів, за які можуть затримати, то зараз внесені зміни до ККУ в частині військових злочинів

«Підвищується відповідальність військовослужбовців за злочини, скоєні в особливий період. Та внесені зміни щодо адміністративних правопорушень. Наприклад, вживання спиртних напоїв, суперечка, не виконання наказу. Якщо раніше притягували до дисциплінарної відповідальності, то зараз, за рішенням суду, який у діях військовослужбовця побачив тяжкість того правопорушення, будуть вживати запобіжні заходи – утримання на гауптвахті до 10 діб. Але – тільки за рішенням суду», – каже Федір Федчик.

За його словами, якщо порушення військовослужбовця не важкі, то патруль може його затримати до трьох діб.

Ілюстрація uapress.info