ОСТАННІ НОВИНИ

Кабмін пропонує Раді розсекретити архіви радянських репресивних органів

|

Кабінет Міністрів підтримав законопроект, розроблений експертами Центру досліджень визвольного руху, Українського інституту національної пам’яті та Архіву СБУ про відкриття архівів радянських репресивних органів та передачу їх до спеціального архіву УІНП. Законопроект «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років» буде передано на голосування у Верховну Раду. Про це львівському порталу повідомили у прес-центрі досліджень визвольного руху.

Проект закону передбачає надання доступу до документів, які накопичилися в процесі роботи комуністичних спецслужб: безпосередньо документи спецслужб з даними про політичні репресії, масові порушення прав людини, накази, внутрішня документація, кримінальні, оперативно-розшукові, агентурні справи тощо, а також документи українського визвольного руху, які вони конфісковували.

Як зазначає в.о. директора Центру досліджень визвольного руху Андрій Когут, окрім максимального відкриття усіх архівів репресивних органів, законом також буде встановлено обов’язок оцифровувати документи.

Нагадаємо, що 31 березня Уряд схвалив чотири законопроекти про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів, відкриття архівів та вшанування пам`яті борців за незалежність України.