ОСТАННІ НОВИНИ

Торгівельні мережі Львова лукавлять, – Антимонопольний комітет

|

Львівське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України відреагувало на підняття цін на продукти харчування у торгівельних мережах Львова лише рекомендаціями щодо їх зменшення. А чи кого покарають за це – буде відомо по закінченню розслідування, яке триватиме ше місяць часу. Про це сьогодні під час прес-конференції розповів голова відділення Андрій Басараба, передає кореспондент Львівського порталу.

Чиновник повідомив, що працівники львівського відділення Антимонопольного комітету на звернення голови Львівської обласної державної адміністрації проаналізували цінову ситуацію в області на соціально-важливі групи товарів і підтвердили, що у лютому цього року відбулося суттєве зростання цін на ці товари.

Відтак, наприкінці лютого відділення надало рекомендації торгівельним мережам Львова щодо вжиття заходів по забезпеченню стабільних, економічно обґрунтованих цін на продукти харчування. Внаслідок цього, за інформацією торгівельних мереж Львова, цукор знизився у вартості на 30%, олія – 10%, борошно – 5-10%.

«Торгові мережі запевнили нас, що вони в свою чергу не зловживали ні монопольним становищем, ні своєю можливістю, тому не піднімали відсоток торгівельної націнки більше, ніж дозволений. На мою особисту думку, це є лукавство, бо 10% від 100 грн це 10 грн і 10% від 500 грн це є 50 грн., тому 10% торгівельної націнки від не обґрунтованої ціни в три рази вищої, по якій отримала торгівельна мережа той чи інший товар, – як мінімум непорядність зі сторони торгівельних мереж», – зазначив А.Басараба.

Він також додав, що торгівельні мережі у свою чергу перекидають свою відповідальність за підвищення цін на постачальників. Тож їхнє територіальне відділення АМКУ зараз проводить своє розслідування щодо даної ситуації. Це розслідування в АМКУ обіцяють завершити до місяця часу. Але наразі каменем спотикання є вето на проведення розслідування. Його наклав уряд і триватиме вето до червня цього року, тож працівники даного відомства працюють по запитах. Але обіцяють, що через місяць їм вдасться встановити винних.

А.Басараба також повідомив, що Львівське відділення АМКУ зверталося до ПАТ «Концерн Хлібпром» з рекомендаціями не вчиняти антиконкурентних узгоджених дій щодо встановлення цін чи інших умов реалізації товару, розподілу ринку або обмеження доступу на ринок інших суб’єктів господарювання, а також не допустити необґрунтоване підняття цін на хліб, в тому числі соціальних сортів та не допустити зменшення обсягів виробництва соціальних сортів хліба. Наразі питання щодо обґрунтованості підняття цін на «Концерн Хлібпром» досліджується.

 

 Ілюстрація zakupy.lviv.ua