ОСТАННІ НОВИНИ

Польща відмовила Росії у пропозиції спільно засудити Україну за популяризацію УПА

|

Польща відкинула пропозицію Росії виступити зі спільним засудженням України за популяризацію ОУН-УПА і перегляд статусу її ветеранів.

Як пише Gazeta Wyborcza, за словами голови польського Сенату Богдана Борусевича, Варшава не буде цього робити, щоб не підігравати російській антиукраїнській пропаганді, повідомляє ZN.UA.

“Боюся, що, враховуючи окупацію військами Росії частин України, зокрема Донецької і Луганської областей, які не контролює український уряд, спільне засудження Польщі та Росії в питаннях, що стосуються української історичної пам`яті, лише прозвучало б в тон з російською пропагандою”, – сказав Борусевич.

Водночас, Борусевич визнав, що зараз серед українців діячі ОУН та УПА дійсно стають все більш популярними. Нагадуючи про негативне ставлення до українських націоналістів у Польщі і звинуваченнях їх у військових злочинах, він наголосив, що сьогодні українці захоплюються саме боротьбою за незалежність, яку вели ОУН-УПА, а не виправдовують спірні вчинки формувань часів Другої світової війни.

“Зростання значення націоналістів став наслідком військової агресії Росії проти України, яка почалася в 2014 році”, – сказав Борусевич 

Як зазначив глава польського сенату, Україна сьогодні постала перед “екзистенціальною небезпекою” через агресію РФ, тому популяризація традицій націоналістів цілком виправдана. На його думку, українці зможуть переосмислити своє ставлення до ОУН-УПА, коли зникне загроза незалежності країні.

Борусевич додав, що в такій ситуації важко собі уявити, що Сейм Польщі буде виступати з заявами про засудження спільно з Росією.