ОСТАННІ НОВИНИ

Ізраїль хоче готувати українських медиків для роботи у військових умовах

|

Допомога при посттравматичному синдромі військовослужбовців, навчання медичних працівників у наданні першої медичної допомоги та реабілітація постраждалих у зоні АТО — такі ініціативи озвучив Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Еліав Бєлоцерковські під час зустрічі з в.о. першого заступника голови ОДА Ростиславом Замлинським, що відбулася сьогодні, 31 березня, у Львівській облдержадміністрації. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ЛОДА.  

“У нашої держави великий досвід, особливо в галузі охорони здоров`я, яким ми готові поділитися з українськими медиками у цей складний для вашої держави час”, – повідомив Надзвичайний та Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні.

Радник Міністерства закордонних справ Держави Ізраїль з питань охорони здоров`я Йозеф Барац натомість зазначив: “Зараз порядок денний в Україні зовсім інший. Тому Посольство Ізраїлю готове допомогти у підготовці медичних працівників для роботи у військових умовах. Потрібно розробити ширшу всеохоплюючу програму. Ми розглядаємо кілька основних напрямків, в яких ми готові працювати. Перше, це допомога при посттравматичному синдромі як у цивільного населення, так і у військових. Друге — навчити надавати медичну допомогу пораненим військовим під час евакуації до медичних закладів, і третє — це реабілітація”.

“Курси з постравматичного синдрому та надання першої медичної допомоги вже розробляють і, можливо, найближчим часом їх проведуть у Львові. Важливо, щоби постраждалі військові якнайшвидше поверталися до нормального життя”, – додав Йозеф Барац.

На його думку, в Україні треба покращити підхід до надання першої медичної допомоги. Можна розробити модель роботи в малих медичних підрозділах (до 15 людей), які би функціонували безпосередньо на місці, лікарів і парамедиків навчити працювати автономно і виконувати прості процедури.

Окрім того, Львів повинен мати хороший реабілітаційний центр. “Стара радянська модель не підходить для сучасних умов, тому можна створити такий центр на прикладі ізраїльських, які обслуговують велику кількість людей, дають хороші результати і є економічно обґрунтовані. Ми запропонували цю модель українській владі і якщо буде позитивна відповідь, то ми б могли налагодити відповідну співпрацю й у Львові”, – додав він.

Натомість Ростислав Замлинський наголосив, що всі озвучені пропозиції щодо співпраці Львівщини та Держави Ізріїль потрібно закріпити в документі, де чітко прописані ті напрямки, що цікавлять обидві сторони.

“Дуже важливо, щоби ті сучасні напрацювання ізраїльських медиків втілити у життя тут, на Львівщині”, – підкреслив Ростислав Замлинський.