ВООЗ вирішила не забороняти електронні сигарети

|

За результатами 16-й Всесвітній конференції Всесвітньої організації охорони здоров`я “Тютюн або здоров`я” експерти ВООЗ заявили, що потрібно зберегти можливість використання електронних сигарет для зниження рівня тютюнопаління

Про це повідомляє Еспресо.TV  з посиланням на офіційний сайт конференції.

“Необхідні подальші наукові дослідження (впливу електронних сигарет на здоров`я населення), але, тим не менш, не потрібно закривати двері для використання електронних сигарет як потенційного інструменту скорочення рівня куріння”, – йдеться у повідомленні.

“Електронні сигарети можуть стати механізмом, який дозволить людям кинути палити”, – заявив на конференції директор програм Tobacco Free Initiative Всесвітньої організації охорони здоров`я Арманд Перуджа.

Співробітник Центру Онасіса з кардіологічної хірургії (Афіни, Греція) Константінос Фарсалінос презентував дослідження з використання електронних сигарет в США і країнах Європи, яке охоплювало близько 19500 людей.

“Дослідження показало, що 81% респондентів кинули курити за допомогою електронних сигарет. При цьому значна частина відмовилася від куріння звичайних тютюнових виробів вже протягом першого місяця використання електронних сигарет”, – розповів Фарсалінос.

За словами грецького дослідника, “якщо хоча б 3% курців переключиться на електронні сигарети, можна буде врятувати більше 2 млн. людських життів протягом наступних 20 років”.

У свою чергу, дослідження вчених Жана-Франсуа Еттер (Інститут глобального здоров`я, Університет Женеви, Швейцарія) і Томаса Айзенберга (Центр дослідження тютюнових виробів, Виргінський університет співдружності, США) показало, що рівень залежності та звикання споживачів електронних сигарет нижче, ніж у споживачів деяких альтернативних інструментів боротьби з курінням – наприклад, жувальної гумки, яка містить нікотин.

“Електронні сигарети – це не самий сильно діючий спосіб доставки нікотину в кров людини, яка їх використовує. Ніхто не каже, що електронні сигарети на 100% безпечні. Але вони набагато безпечніше звичайних сигарет. Ми вибираємо менше з двох зол. Тому не потрібно впроваджувати занадто жорстке регулювання для електронних сигарет і нікотинових вапоризаторів”, – упевнений Еттер.

Конференція Всесвітньої організації охорони здоров`я “Тютюн або здоров`я” проводиться раз на три роки і вважається одним з наймасштабніших міжнародних форумів у сфері боротьби проти тютюну. Учасники – представники ВООЗ, відомі політичні, громадські діячі. Цього року конференція проходила в Абу-Дабі (ОАЕ) з 17 по 21 березня 2015 року.