Церква закликає вірян відмовитись від пластикових квітів

|

Спеціальні банери із закликами не нести на могили пластикові вінки та квіти встановлюють на входах до кладовищ з ініціативи бюро УГКЦ з питань екології. До Великодня 2015 р. зробили і планують встановити 1500 таких щитів. Про це пише сайт Risu.org.ua.

Уже декілька сотень банерів встановлені. Гасла на них повідомляють про шкоду від пластикових виробів і про альтернативу – живі квіти.

«Цією темою ми активно почали займатися два роки тому, і це довгострокова акція. Пластикові вінки і квіти не несуть жодної богословської символіки, також це традиція, яка поширилася у радянські часи і в Європі подібного немає. Ці вироби починають шкодити екології вже з етапу виготовлення сировини для них, адже для цього використовують нафтопродукти. Левова частка пластикових квітів не потрапляє на сміттєві полігони. Натомість їх палять, виділяються численні токсичні речовини, зокрема діоксини. Зрештою, на кладовищі та «кричуща» пластикова квітка аж ніяк не відповідає атмосфері», – розповідає керівник Бюро УГКЦ з питань екології, доктор богословських наук Володимир Шеремета.

У Бюро з питань екології добре знають про розмови, що, мовляв, екологічна ініціатива «позбавляє шматка хліба підприємців».

«Насправді не йдеться про те, щоб зруйнувати бізнес. Ми, як Церква, не можемо мовчати на зло, якщо його усвідомлюємо, і якою б гіркою правда не була. Бізнес може переорієнтуватися на живі квіти. Адже є численні невибагливі до умов і красиві рослини на зразок бальзаміну Уоллера та барвінку», – додає В. Шеремета.

На місцях екологічну ініціативу Бюро втілюють також не перший рік. Особливого розголосу екологічна ініціатива Церкви набуває у Пасхальний період, бо саме тоді люди традиційно закуповують багато пластикових вінків і квітів. Але відповідну роботу небайдужі парафіяльні священики проводять цілорічно.

Якщо б в Україні відповідні проблеми вирішували, як у багатьох розвинутих країнах, то Церква не робила б такого наголосу, пояснює о. В. Шафран. Наразі ж ситуація така, що акція, за його словами, буде тривати і в наступні роки. В. Шеремета також підтверджує, що до забезпечення всіх кладовищ інформаційними банерами та донесення інформації до всіх вірних УГКЦ потрібно виконати ще дуже багато роботи.

 «Найперше варто розуміти, що найбільше, чого душі наших померлих рідних, близьких, друзів потребують від нас, – це молитва», – підсумовує В. Шеремета.

Фото: vikna.if.ua