ОСТАННІ НОВИНИ

Поведінка Коломойського – це лише бажання налякати владу, – експерт

|

Поведінка олігарха і очільника Дніпропетровської області Ігора Коломийського – це лише спроба налякати владу. Утім протистояння фінансово-олігархічних кланів довкола «Укртранснафти» та «Укрнафти» може відкрити «скриньку Пандори» до конфліктів у нафтовому секторі України. Про це Львівському порталу повідомила директор Департаменту енергетичної політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Наталія Слободян.

Есперт пояснює гостроту нинішнього конфлікту тим, що «Укртранснафта» керує потужностями нафтогонів «Дружба» та «Придніпровськими магістральними трубопроводами», «Укрнафта» цікава, перш за все, як потужний видобувний актив. Ці дві компанії – єдине внутрішнє джерело нафти в державі.

Як розповідає Н. Слободян, компанія «Укртранснафта» з кінця 2000-х років здійснює вільне транспортування нафти у всіх напрямках: зі сходу на захід та з півночі на південь України. Окрім цього, підприємство володіє повним виробничим циклом: видобуток-переробка-транспортування нафти. В той же час «Укрнафта» цікава, перш за все, як потужний видобувний актив, що має розгалужену мережу заправок та впливає на завантаженість Кременчуцького НПЗ. Тому значення «Укртранснафти» та «Укрнафти» для економіки та енергетики країни важко переоцінити.

«Було б логічно аби держава мала 51 % контролю за вказаними підприємствами. Втім, де-факто в «Укртранснафті» створена вертикально інтегрована структура, що фактично контролюється групою «Приват». В «Укрнафті», через прогалини у законодавстві, держава не могла бути ефективним менеджером (на сьогодні ця прогалина усунута шляхом змін до Закону про акціонерні товариства – авт.). Нині уряд прагне подати останні події з «Укртранснафтою» та «Укрнафтою», як захист державних інтересів у нафтовому секторі. Втім, не виключено, що бекграундом конфлікту є протистояння фінансово-олігархічних кланів та перерозподіл власності, а це відкриє «скриньку Пандори» Укртранснафтою» та «Укрнафтою»», – говорить експерт.

Водночас Н. Слободян моделює ситуацію, що якщо «Укрнафта» зупинить роботу, то негативні наслідки для енергетичної безпеки будуть суттєвими та можуть призвести до дестабілізації в середині країни. Закриття мережі заправок та невиконання контрактів поставить роботу ряду підприємств під загрозу.

«Але навряд чи до цього дійде… Поведінка Коломойського – це лише бажання налякати владу, адже він прекрасно розуміє незворотні наслідки цих процесів для свого бізнесу», – вважає експерт.