ОСТАННІ НОВИНИ

Терористи порушують Мінські домовленості, як тільки можуть (мапа)

|

Протягом минулої доби відзначається деяке зменшення інтенсивності ворожого вогню на сході України. Водночас напружена обстановка зберігається практично на всіх напрямках зони АТО, за винятком східної частини Луганської області. За минулу добу в ході бойових дій 1 український військовослужбовець загинув, 8 отримали поранення. Про це сьогодні на традиційному брифінгу розповів речник штабу Антитерористичної операції Андрій Лисенко, інформує кореспондент Львівського порталу.

Особливо неспокійною ситуація залишається в районі Донецького аеропорту – на цей сектор оборони припадає понад половина випадків порушення режиму тиші з боку бойовиків. Окрім мінометів та стрілецької зброї, вчора зафіксовано 3 танкових обстріли та 1 артилерійський удар бойовиків по наших позиціях.

Також бойовики не припиняють спроб захопити с. Широкине під Маріуполем – вчора зранку там ішов сильний бій. Атаки ворога успішно відбиті. Також у цьому районі інтенсивно працюють члени місії ОБСЄ, які фіксують порушення Мінських домовленостей з боку бойовиків.

 

Зокрема, 21 березня, польовий командир одного з підрозділів НЗФ «ДНР» відмовився забезпечити «зелений коридор» для доставки гуманітарної допомоги мешканцям с. Широкине на прохання представників місії ОБСЄ. Також член НЗФ також почав вимагати від спостерігачів припинити польоти безпілотників місії ОБСЄ над позиціями так званої «ДНР», аргументуючи це тим, що спостерігачі не мають доступу до цього населеного пункту без його дозволу. Подібні дії є кричущим порушенням Мінських угод та міжнародного права, де чітко визначається, що місія ОБСЄ повинна мати вільний доступ до будь-яких ділянок у зоні конфлікту.

Також спостерігачі місії ОБСЄ знаходять все більше доказів того, що бойовики не відвели усе важке озброєння від лінії розмежування. Зокрема, місія побачила групу з 15-20 танків, які проходили бойові навчання біля м. Олександрівськ Луганської області, що перебуває під тимчасовим контролем так званої «ЛНР». Зазначимо, що цей населений пункт перебуває на відстані 15 км від лінії розмежування, таким чином, важке озброєння бойовиків має залишити цю територію.

 

Противник продовжує вести активну повітряну розвідку: протягом минулої доби було зафіксовано польоти 10 безпілотників в районі н.п Сартана, Маріуполь, Красна Талівка.

За даними розвідки, впродовж останніх днів бойовики нарощують свої угруповання в районі Донецька. На напрямках Макіївка-Донецьк, Шахтарськ-Донецьк, Донецьк-Красногорівка зафіксовано переміщення колон військової техніки противника, у складі кожної з яких – БМП, артсистеми, вантажівки з боєприпасами і особовим складом, російські танки Т-72 і Т-72Б.

Російська сторона здійснює приведення загонів НЗФ до стандартів механізованих бригад ЗС РФ. Тривають активні навчання мотострілецьких та артилерійських підрозділів бойовиків.

 

Ілюстрація: ВКонтакте