ОСТАННІ НОВИНИ

Як виготовити біометричний паспорт людям з особливими потребами

|

Із впровадженням нового зразка документів міграційна служба зіткнулась із питанням виготовлення документів із біометричними даними людям, які мають проблеми із здачею відбитків пальців. В основному, це поранені бійці із зони АТО. Проте і серед людей, які не були на війні, такі теж є. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Державної міграційної служби.

За даними прес-служби, нове законодавство передбачає, у разі неможливості здати відбитки двох вказівних пальців рук, здати парні відбитки двох інших пальців або просто двох будь-яких пальців рук. Особливості обовязково зазначають в заяві-анкеті.  Передбачено й повну відмову від здачі відбитків пальців. Такий паспорт теж вважається біометричним. На електронний носій вносяться дві основні біометричні ознаки: відбиток зображення особи та електронний підпис.

«Є можливість виготовлення паспорта для виїзду за кордон бійцям, які потребують лікування за межами нашої держави, але не можуть піднятись з лікарняного ліжка. Це стосується й громадян, які з тих чи інших причин, втратили можливість рухатись. Для них законодавство передбачає виготовлення закордонного паспорта за фотографією розміром10 смна15 см. Фотографія сканується, подається у міграційний підрозділ довіренною особою разом із паспортом громадянина України», – йдеться у повідомлені.

Випадків звернень із такими вадами не багато, але вони є. Переважна більшість постраждалих не зважають на перспективи переваг біометричного паспорта, і обирають звичайний, без біометрії.

Від початку Майдану звернення постраждалих у протистояннях є чітко визначеним пріоритетом у Львівській міграційній службі. Ці люди отримують послуги поза загальною чергою, виготовлення для них документів знаходиться на особливому контролі.

«Зараз виготовляє документи розвідник Олексій Кондратенко, який отримав тяжкі поранення і втратив руку під Щастям. Паспорт обирає звичайний, без біометрії. Не тому, що є проблеми із відсутністю руки, а такою є рекомендація приймаючої сторони за кордоном.

Очікує на виготовлення закордонного паспорта ще один боєць, гранатометник Михайло з Черкащини. Після мінно-вибухового ураження має численні поранення і ураження спинного мозку. Є надія встати на ноги після лікування за кордоном.

Закордонний паспорт пораненому бійцю виготовляють за фотографією», – додають у прес-службі.

Довідково:

За 2 місяці впровадження закордонних паспортів із електронним носієм у Львівській області прийняли 2 237 документів на виготовлення паспортів з біометричними даними і 19 174 на виготовлення закордонних паспортів, що таких даних не містять. Майже 21,5 тис. документів прийняли 21 працівник міграційної служби, які обслуговують наявні у Львівській області автоматизовані робочі місця.

 
Ілюстрація www.radiosvoboda.org