ОСТАННІ НОВИНИ

Шахтарі Львівщини оголосили страйк та готують блокування міжнародних трас

|

Шахтарі Львівщини (ДП «Львіввугілля») оголосили робочий страйк доки їм не виплатять заборгованості із зарплат. Про це стало відомо після перемовин шахтарів із керівництвом Львівської області, передає кореспондент Львівського порталу.

За словами технічного директора, першого заступника генерального директора ДП «Львівугілля» Олега Акімова, з січня гірникам Львівщини перестали виплачувати заробітну плату. Шахтарі у відчаї.

«Обіцянки чиновників погасити заборгованість не виконуються. Станом на сьогодні шахтарям не виплатили заборгованість за січень та лютий. Місячний фонд заробітної плати шахтарів по «Львіввугіллю» складає 95 мільйонів гривень. Відтак сьогодні нам винні близько 190 млн грн», – сказав Олег Акімов.

Тим часом голова ЛОДА Олег Синютка, закликав шахтарів не страйкувати. А також пообіцяв, що в середу на засіданні Кабміну він донесе до відома Уряду про критичність ситуації із виплатою зарплат гірникам на Львівщині.

«Від того, що ви не підете у шахту, гроші швидше не з’являться. Я пнусь зі шкіри, аби гроші виділили… У четвер я приїду у Червоноград, і сподіваюсь не сам, а з першим заступником міністра енергетики та вугільної промисловості – Ігорем Мартиненковим. Тоді й вдасться дати відповіді на всі ваші запитання», – пообіцяв О. Синютка.

Водночас керівник Львівщини визнав, якщо у Кабміні знайдуть аргументи, що інтереси держави є важливіші за інтереси «Львіввугілля», то він стане на бік державних інтересів. Тобто він зізнався, що не буде в змозі змінити рішення, якщо постане питання закриття шахт або ж відкладення в часі питання виплат заборгованостей із зарплати.

 

Покидаючи залу перемовин, О. Синютка був пригніченим і відмовився від будь яких додаткових коментарів журналістам.

Далі «засідання» гірників стало більш емоційним. Частина з них заявила, що готова на радикальні методи страйку. Навіть розглядається варіант із блокуванням міжнародних трас та пунктів пропуску на Львівщині. Натомість ті гірники, які обізнані з юридичними нюансами намагалися відмовити своїх колег від цього, або ж пропонували виробити злагоджену тактику, адже незаконне перекриття міжнародних сполучень тягне кримінальну відповідальність.

У відчаї делеговані представники шахт Львівщини домовились припинити роботу, доки їм не погасять заборгованості із зарплатні. Натомість питання блокування доріг зависло у повітрі. На це не знайшлось чіткої відповіді навіть у керівництва «Львіввугілля». Можливо радикальні методи вдасться відтермінувати до четвергових перемовин із представником уряду.

Нагадаємо, як писав Львівський портал, впродовж двох днів, 2-3 березня, шахтарі зі всієї України, а також шахт Львівщини пікетували Кабмін, а згодом Верховну Раду України. Головні вимоги гірників: покрити заборгованість із зарплат та виділити кошти з бюджету на програму реформування вугільної галузі України.

Також шахтарі Львівщини майже добу блокували рух транспорту при в’їзді в місто Червоноград. У такий спосіб шахтарі протестували проти припинення державної фінансової підтримки вугільної галузі Західної України.

10 березня шахтарі Червонограда призупинили акцію протесту. Під час мітингу цього дня технічний директор-перший заступник генерального директора ДП «Львіввугілля» Олег Акімов повідомив, що на рахунки поступили кошти і найближчим часом заборгованість за грудень буде погашено.

Також він пообіцяв, що незабаром гроші повинні надійти на особові рахунки шахтарів. Олег Акімов також наголосив, що й надалі залишається відкритим до обговорення будь-яких проблем гірників та особисто їздитиме по шахтах, щоб на місці вирішувати нагальні питання.

Очевидно проблеми шахтарів залишились не вирішеними, відтак вони знову вдались до акції протесту.

Фото: Львівський портал