ОСТАННІ НОВИНИ

В Італії затримали українських злочинців, яких розшукував Інтерпол

|

Інтерпол при ГУ МВС України у Львівській області скерував до Генеральної прокуратури України пакет екстрадиційних документів щодо розшукуваних злочинців. Про це Львівському порталу повідомили у ВЗГ ГУ МВСУ у Львівській області.

Як розповів начальник сектору Укрбюро Інтерполу при ГУ МВС України у Львівській області майор міліції Ростислав Псюк, завдяки сектору бюро Інтерполу в Україні налагоджено співпрацю між органами МВС України на території Львівщини та країнами учасницями, які входять в Інтерпол.

«Всі запити кримінального характеру, які надходять з-за кордону, пересилають через нас. Це передбачає спільний наказ між прокуратурою, СБУ, податковою адміністрацією та прикордонною службою. А ще ми займаємося екстрадиціями. Якщо нашого громадянина спіймали за кордоном за нашою інформацією, працівники Інтерполу в Києві виїжджають та конвоюють його в Україну. А ще ми в Україні знаходимо іноземців, яких розшукують за кордоном. Відтак їх екстрадуємо на рідну вотчину», – розповів він.

У 2013 році за інформацією львівських працівників Інтерполу в Монако (Італія) затримали членів злочинного угруповання, яких розшукували за викрадення людини та вимагання грошей. Упродовж минулого року оголошено у міжнародний розшук 27 громадян України, які скоїли економічні та кримінальні злочини. Водночас, торік працівники Інтерполу знайшли за кордоном сімох злочинців.

«До прикладу, жінка, яку розшукували працівники Сокальського райвідділу внутрішніх справ, використовувала підроблені документи: нотаріально засвідчену заяву від імені свого чоловіка про згоду на поїздку за кордон в Італію неповнолітньої доньки. Фактично вона забрала дитину потай від батька. Зараз шахрайка живе з донькою в Італії. За запитом львівських працівників Інтерполу міграційна поліція цієї держави встановила місце перебування дитини. Правоохоронці поставили батька до відома про те, що дитину знайшли. Чим завершиться ця історія, покаже час.

«Інтерполівці» встановили жителя України, який на території львівської школи погрожував чоловікові пістолетом. Двоє випадкових свідків заступилися за цю людину. Утім, лише на біду собі. Використавши зброю, зловмисник поранив свою жертву та її рятівників.

 За нашою інформацією поліцією Італії було затримано громадянина, якого розшукували працівники міліції Львова за скоєння шахрайства та підробки документів. Зараз затриманий чекає екстрадиції.», – розповів Ростислав Псюк.

Він зазначив, що пакет екстрадиційних документів уже скеровано до Генпрокуратури України. Завдяки львівській Інтерполу у Республіці Польща затримали громадянина України, якого працівники Служби безпеки України розшукували за контрабанду наркотиків. Цей злочинець зараз теж очікує екстрадиції.

«А ще ми тісно співпрацюємо з фіскальною службою України. Нами було викрито наступну схему. Громадянин України ввозив поза митним оформленням автомобілі для власного користування та вказував, що отримав транспортний засіб у подарунок, вигравши спінінгові змагання із ловлі риби. Через наші канали ми встановили, що ніяких конкурсів не було. Насправді українець потай підробив усі документи. Порушника закону уже змусили сплатити усі митні податки», – додав Р.Псюк.

 Працівники Інтерполу також виявляють на території України автомобілі, викрадені за кордоном. Часто трапляється, що транспортні засоби, які стоять на обліку в Україні, розшукують за кордоном. Раніше іноземці нерідко діяли за наступною схемою. Продавши нашому співвітчизнику своє авто, вони поверталися додому й оголошували автомобіль у розшук, аби отримати страховку. Тоді у нашого покупця виникала проблема. Він не міг виїхати цим автомобілем до Польщі, оскільки у пунктах пропуску сусідньої держави облаштовані спеціальні бази «SIZ», які видають інформацію, що автомобіль є у розшуку. Лише минулоріч працівники львівського відділу Інтерполу виявили сім автомобілів, викрадених за кордоном, серед яких «Лендровер», «BMV-X5», «Тойота», два мотоцикли «BMV» та «Ямаха». А нещодавно співробітники управління державтоінспекції Львівщини затримали автомобіль престижної моделі «Мерседес», який розшукували у Росії.

У прес-службі міліції Львівщини також зазначили, обов’язковою умовою роботи в Інтерполі є знання однієї з мов цієї організації: англійської, французької, іспанської або арабської. Ростислав Псюк володіє іспанською, а його працівники – англійською. Усі співробітники знають польську мову, оскільки часто спілкуються з жителями сусідньої держави.