ОСТАННІ НОВИНИ

Угоду про «Відкрите небо» Україна планує підписати вже в травні цього року

|

Угоду про спільний авіаційний простір (САП) «Відкрите небо» між Україною та ЄС хочуть підписати вже в травні цього року. Таке завдання поставлено перед Міністерством інфраструктури України, – повідомив перший заступник цього відомства Володимир Шульмейстер під час виїзного засідання парламентського Комітету з питань транспорту сьогодні у Львові. Про це передає  кореспондент Львівського порталу із місця події.

«У мене була зустріч з послом Іспанії щодо конфлікту по Гібралтару. Наступної неділі плануємо зустрітися з послом Великобританії, ми маємо зайняти чітку позицію по Гібралтару. Перед нами стоїть завдання підписати угоду про «Відкрите небо» у травні цього року», – заявив Шульмейстер.

Як наголошує кореспондент Львівського порталу, користувачі авіатранспорту України відчують великі переваги від підписання Угоди про «Відкрите небо», зокрема щодо: суттєвого здешевлення авіаквитків для українських пасажирів за рахунок залучення лоукостівських компаній. Окрім того, завдяки цій Угоді буде суттєво покращено рівень безпеки пасажирів при перельотах.

«Підписання цієї Угоди є надзвичайно важливою для України та розвитку авіаційної галузі зокрема. Якщо Угоду буде підписано, то аеропорти України, зокрема і Львівський та Бориспільський зможуть залучити авіакомпанії та разом з тим збільшити пасажиропотік, а це означає і збільшення прибутків українських аеропортів. Окрім того, в Україну зможуть зайти лоукостівські компанії, що значно здешевить вартість авіаперельотів для українських пасажирів», – прокоментував Львівському порталу перший заступник голови Комітету ВРУ з питань транспорту Ігор Васюник. 

Нагадаємо, Угоду про Спільний авіаційний простір між Україною та ЄС було парафовано у Вільнюсі 28 листопада 2013 року. Документом, окрім гарантування безпеки польотів та сертифікаційних регламентів, передбачено зняття обмежень на виконання рейсів іноземних перевізників до України, українських – до країн Європи.

Разом з тим варто додати, що на сьогодні підписання угоди між Україною та ЄС про САП заблоковано через неузгодженість позицій між між Іспанією та Великою Британією. Зокрема, продовжуються консультації щодо остаточного формулювання пункту 31 статті 2 про територіальне застосування Угоди. Відсутня узгоджена позиція між цими двома країнами щодо формулювання в частині Гібралтару. За інформацією МСЗ України це питання обговорювалося на рівні зовнішньополітичних відомств Іспанії та Англії під час зустрічі 19 лютого 2015 року в Мадриді. Однак питання досі не вирішене.
 

Як повідомляв раніше Львівський портал, сьогодні, 20 березня, у Львові відбувається виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань транспорту «Стан та перспективи розвитку транспортної інфраструктури Західного регіону України». Нардепи передусім планують відвідати аеропорт «Львів», ознайомитись із презентацією його роботи в умовах договору «Про спільний авіаційний простір» («Відкрите небо»). Після цього члени комітету відвідають залізничний вокзал. Також у планах – ознайомлення з роботою Центру управління дорожнім рухом ЛКП «Львівавтодор».

 
Ілюстрація www.rabstol.net