ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщину повернулись бузьки

|

Вже десяту весну львівські енергетики готуються до зустрічі з лелеками — цьогоріч 120 нових «євроосель» чекають на лелечі родини. Про це Львівському порталу повідомили у Відділі корпоративних зв’язків ПАТ «Львівобленерго».

За народними прикметами, саме 19 березня на свою Батьківщину — українську землю повертаються бузьки — птахи-символи нашого народу. 

Наші бузьки полюбляють гніздитися на опорах ліній електропередачі, що дає їм можливість доброго огляду місцевості, а відтак оберігати свою родину.  

Проте саме розташування гнізд на опорах ліній електропередачі є великою небезпекою для життя птахів, особливого для молодих лелечат, які під час перших спроб вильоту з гнізда можуть зіткнутись з проводами і загинути.

Крім цього, у дощову погоду гніздо намокає, стає електропровідним, що теж є загрозою для лелечої родини.

Все це має ще й другу сторону — пошкодження ліній електропередачі від лелечого посліду, коротке замикання, і як наслідок — перерви в електропостачанні споживачам.

Тому в 2005 році ПАТ «Львівобленерго» долучилося до міжнародної ініціативи «Захист білого лелеки», в рамках якої здійснює «євроремонт» лелечих гнізд — встановлює над опорою платформи, на які переносять рештки старого гнізда, а на проводах монтують електроізоляційні трубки, аби захистити птахів при вильоті з гнізда.  

 

Щорічно працівники Товариства, здійснюючи планові огляди ліній електропередачі, виявляють гнізда лелек на опорах і в осінньо-зимовий період, коли птахи відлітають у теплі краї, переобладнують їх власними силами та за власні кошти на «єврооселі». 

Крім цього, львівські енергетики разом з орнітологами відслідковують заселення «євроосель» лелеками.

В період з 2005 по 2015 рік працівниками ПАТ «Львівобленерго» збережено 1135 лелечих родин.  

 

Для інформації:

Цьогоріч платформи під лелечі гнізда на опорах ліній електропередачі встановлено у Сокальському РЕМ — 20, у Городоцькому РЕМ — 17,  у Кам’янка-Бузькому РЕМ — 14, у Пустомитівському РЕМ — 10, у Бродівському та Перемишлянському РЕМ — по 8, у Мостиському та Буському РЕМ — по 7, у Жовківському РЕМ — 6, у Золочівському, Яворівському, Миколаївському та Радехівському РЕМ — по 5, у Дрогобицькому РЕМ — 2, Шахтному РЕМ — 1.