ОСТАННІ НОВИНИ

Ініціатива нардепів призведе до послаблення українських вишів?

|

У центрі оцінювання якості освіти незадоволені поверненням сертифікатів минулих років. Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти підтримав законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» (щодо забезпечення рівних прав на здобуття вищої освіти)», який передбачає можливість використання абітурієнтами сертифікатів ЗНО минулих років під час вступу до вищих навчальних закладів. Однак у Центрі оцінювання якості освіти цю законодавчу ініціативу вважають недоречною, адже рівень знань випускників різних років суттєво відрізняється. Крім того, випускники з минулорічними сертифікатами складуть небажану конкуренцію для цьогорічних випускників. Про це у коментарі Львівському порталу наголосила директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

Вона розповіла, що зміни до закону вчора в комітеті були прийняті за третім разом. Ці зміни «протягнув» народний депутат Олександр Співаковський.

«Такі зміни практично ввів колишній міністр освіти Дмитро Табачник у 2010 році. І в 2011 році  використовувалися сертифікати минулих років. Але був такий цікавий факт, що коли ввели ці сертифікати «Львівська політехніка» протягом вересня 2011 року проводила курси для абітурієнтів з усіх предметів. Бо прийшла така слабина (вступили у внз – ред.), що викладачі не могли викладати математику цим людям. Вступники не мали базових знань. Звісно, звинуватили тоді нас, що ми таких набрали. І зараз виходить, що до навчальних закладів прийдуть такі ж слабкі за знаннями люди. Зате Співаковський розказує, що коли ми примушуємо випускників іти перездавати – це ми порушуємо їхні права», – розповіла Л.Середяк.

Директор Львівського РЦОЯО повідомила, що сьогодні по Україні зареєстровано 87 тисяч випускників минулих років, які складають конкуренцію цьогорічним випускникам.

«Питання у тому, що кількість випускників фактично відповідає кількості ліцензійних місць у вищих навчальних закладах. Вища освіта це є відбір кращих для того, щоб там вчитися. Я розумію, що якась частина з тих випускників буде здавати тестування, якась матиме право скористатися старими результатами – але це в корінь не правильно. Як можна у 2008 році здавати, а в 2015 році, через вісім років, показувати, що ця людина має такий же результат. Якщо зараз випускник готується до ЗНО та отримує 150 балів і порівняти їх з тими 150 балами, які були п’ять років тому, – це різні речі. Це різні тестові завдання, це різні рівні. Я вже не говорю про те, що знання мають здатність забуватися і про це говорить психологія і педагогіка. Питання – і ми хочемо щось змінити у вищій освіті? Ми хочемо мудрих студентів з такими змінами?», – риторично поцікавилась Лариса Середяк.

 Ілюстрація Львівський портал