ОСТАННІ НОВИНИ

Чим звільнення працівника загрожує компанії

|

Більше половини офісних співробітників забирають із собою робочі матеріали і корпоративні дані при звільненні. Такі дані дослідження надав Львівському порталу Міжнародний кадровий портал hh.ua.

Дуже часто готові напрацювання можуть полегшити роботу над наступними проектами або послугувати зразком для не настільки досвідчених співробітників. У багатьох офісах існують цілі бази даних, які використовуються неодноразово. Проте питання, кому належать результати інтелектуальної праці, лишається відкритим.

Згідно з результатами дослідження Міжнародного кадрового порталу hh.ua, більшість білих комірців, а саме 76%, вважають, що авторські права на готові матеріали мають і співробітник, і компанія однаковою мірою. Ще 11% опитаних насмілилися заявити, що все створене будь-коли одним співробітником, повинне знаходитися у його власному розпорядженні. І лише 4% вважають, що виключне право володіти й розпоряджатися робочими матеріалами мусить належати компанії.

Таким чином, цілком логічним здається той факт, що більше половини (56%) офісних співробітників забирають із собою робочі матеріали і корпоративні дані при звільненні.

Проте більшість опитаних зазначили, що забирають саме власні напрацювання (49%) або власні унікальні методики, створені за час роботи в компанії (34%). Ще 17% готові «поцупити» корпоративні дані (бази клієнтів, контакти партнерів та інше). 7% білих комірців є прихильниками колективного розуму й не проти скористатися унікальними напрацюваннями своїх колег. І лише 5% наважуються прихопити конфіденційні дані про компанію.

Поза тим, переконлива більшість добре знає, для чого це робиться. 61% планують використати результати своєї і не лише своєї праці в подальшій професійній діяльності. Ще 11% вважають, що створені раніше проекти можуть послугувати як портфоліо під час подальшого працевлаштування. 27% перестраховуються і забирають робочі матеріали про всяк випадок.

А ось щодо конфіденційності відомості про компанію, то, незважаючи на підписані контракти про нерозголошення і роботу служб безпеки, витоку інформації все ж не запобігти. Радує те, що більшість колишніх співробітників (таких згідно з опитуванням 54%) використовують дані тільки у своїй роботі. Ще 37% зберігають як скарб, але не знають, що з ним робити. Не широко, проте існує явище, коли дані передають конкурентам або правоохоронним органам з метою помсти роботодавцю (2% опитаних). Ще 1% має намір заробити на продажу конфіденційної інформації конкурентам.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в квітні 2014 року. Загалом було опитано 375 респондентів.

Ілюстрація lady.tochka.net