ОСТАННІ НОВИНИ

Хто зможе отримати субсидію на ЖКП

|

Ключовим аспектом змін у ЖКГ буде субсидія, заснована тільки на рівні доходів сім`ї.

Про це сказав міністр соціальної політики Павло Розенко в інтерв`ю газеті “Сегодня“, передає УП.

“Думаю, в травні вже буде реалізована ця реформа. Ключовий аспект – це буде субсидія, заснована тільки на рівні доходів сім`ї. Всі інші критерії – ліквідуємо. Плануємо також, що враховуватися будуть не “брудні”, а саме “чисті” доходи. Система працюватиме так: працююча людина буде вказувати в декларації не нарахований, а отриманий дохід за останніх 12 місяців. Цю інформацію він зможе передати до органів соцзахисту. І якщо рівень його доходів підходить для нарахування субсидії, він її отримає”, – зазначив міністр.

За словами Розенка, органи місцевої влади будуть перевіряти достовірність доходів усіх членів сім`ї, які вказані в декларації.

“Перевірки будуть йти через ПФ, податкову та інші органи. І якщо людина навмисне приховала свій дохід, то субсидія буде не тільки знята, її доведеться відшкодувати в подвійному розмірі у вигляді штрафу”, – сказав він.

Міністр зауважив, що оновлена ​​система субсидій дозволить скористатися пільгами близько 4 млн українських сімей (зараз – близько мільйона).

“Сама формула розрахунку субсидій за ЖКГ вже була змінена в кінці 2014-го і зараз не зміниться: будуть враховуватися нормативи житла, кількість членів сім`ї, обсяги використання газу і т. д. Але будуть ліквідовані допумови, в тому числі майнові. Приміром, раніше якщо людина мала у володінні машину або ще одну квартиру, вона вважалася багатою і не мала права на субсидію. Хоча квартира могла бути маленька, а машина – “убита”, – говорить міністр.

Крім того, раніше в доході людини враховувався якийсь ефемерний прибуток від земельного паю, де максимум, що можна отримати – кілька мішків зерна. Також не буде вимоги, коли безробітний мав право на субсидію тільки за умови, що стояв на обліку в Службі зайнятості, сказав міністр.

Розенко каже, що для цих змін потрібен час. І, швидше за все, піде не все гладко. Адже виконавцями цих нововведень будуть місцеві влади, яким потрібно хоча б пару місяців для того, щоб навчитися працювати за новими правилами. Не виключено, що виникнуть черги на отримання субсидій. Але людям не обов`язково ходити в ці структури особисто, можна буде переслати туди листом декларацію та заяву на отримання субсидії.