ОСТАННІ НОВИНИ

Росія досі присутня на сході України – Генсекретар НАТО

|

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ вважає перемир’я на сході України крихким, а на Східній Україні присутні російські війська. Про це він заявив в інтерв’ю іспанському виданню «EL PAIS», передає Радіо Свобода.

«Перемир’я – крихке. Я можу підтвердити, що Росія все ще знаходиться в Східній Україні. Кордони відкриті, і це дозволяє легко пересуватися туди-сюди. Росія має там свої сили, устаткування і навчає сепаратистів. Необхідно ж дотримуватися режиму припинення вогню, вивести важкі озброєння і забезпечити роботу ОБСЄ», – заявив Столтенберґ.

За словами генсекретаря НАТО, нині важливо зосередити увагу на абсолютній реалізації мінських домовленостей.

Що стосується глобальної безпеки, то на думку Єнса Столтенберґа, вперше з часів Холодної війни постало питання про колективну оборону через події на Близькому Сході, напруженість в Африці, а також через «жорстку позицію Росію, яка порушує міжнародне право, змінюючи кордони з використанням сили вперше з часів Другої світової війни».

На запитання про шанси надання Україні зброї, Столтенберґ відповів, що це залежить від кожного союзника, «але Україна має право себе захищати».

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ у четвер в Мадриді заявив, що дотримання перемир’я залишається критично важливим, бо є основою будь-якого мирного вирішення конфлікту на Донбасі. За його словами, шукаючи шляхи до мирного вирішення конфлікту на сході України, НАТО наполягає на тому, що не прагне конфронтації з Росією, а лише вимагає дотримання базових міжнародних принципів.