ОСТАННІ НОВИНИ

Сільські громади вимагають повернути їм право розпоряджатися своїми землями

|

Представники місцевого самоврядування тривалий час намагаються повернути право сільських громад розпоряджатися землями, що знаходяться за межами їх населених пунктів. На їх вимогу, Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад звернулася до керівництва держави щодо підтримки законопроекту, який передбачає повернення територіальним громадам права управляти землями за межами населених пунктів (Проект Закону України «Про деякі заходи щодо посилення ролі територіальних громад вуправлінні земельними ресурсами»№1159).

Відповідне звернення Асоціація також скерувала до свого делегованого представника у парламенті, одного з авторів законопроекту народного депутата України від «Батьківщини» Вадима Івченка. Територіальні громади б’ють на сполох – землі розкрадаються, це нищить село як територіальну одиницю. Земля – чи не єдина перспектива створення робочих місць у сільській місцевості, надходження податків, розвитку інфраструктури.

Норма, яка позбавила село можливості впливати на долю їх землі, почала діяти з 1 січня 2013 року за режиму Януковича. З цього моменту погодження щодо користування землями за межами населених пунктів здійснюється на обласному рівні – чиновниками Державного агентства земельних ресурсів на місцях. «Сільські громади іноді навіть не знають, що та чи інша земельна ділянка вже комусь належить, а плани власника ділянки щодо її користування доволі часто не збігаються з поглядами сільських громад. Ми є прихильниками того, що земля сільськогосподарського призначення не повинна простоювати, заростати лісами. Але те, як цю землю використовуватимуть, необхідно погоджувати із сільськими громадами. Адже власник приїхав і поїхав, а діяльність, що ведеться на землі, впливає на життя кожного сільського мешканця», – пояснює голова Львівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, селищний голова Підкаменя Михайло Чумак.

Львівське регіональне відділення також наполягає на ухваленні законопроекту №1159. Нещодавно «Батьківщина» разом з парламентським комітетом з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування ініціювала проведення наради за участю понад 250 сільських, селищних голів та голів малих міст. За підсумками наради, представники місцевого самоврядування сформували чіткі пропозиції, зокрема, щодо внесення змін до Податкового, Бюджетного, Земельного кодексів. «Учасники наради наполягали на негайному розгляді парламентом законопроекту, який належним чином закріплює їх право розпоряджатися землею. Пропозиції представників місцевого самоврядування відображені у низці законопроектів, на розгляді яких наполягає фракція «Батьківщина»», – наголошує голова Львівської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Роман Ілик. Зокрема, цими законопроектами передбачено посилення фінансової самодостатності територіальних громад, у тому числі шляхом запровадження прямих відносин між Державним бюджетом і містами районного значення; зарахуванням 25% податку на доходи фізичних осіб до сільських і селищних бюджетів; зарахуванням до бюджетів розвитку органів місцевого самоврядування єдиного податку, що сплачується платниками єдиного податку І-ІІІ груп та інше.

«Для міст районного значення мають бути введені прямі міжбюджетні відносини, для сільських і селищних рад – повернення ПДФО на рівень органів місцевого самоврядування та сплати його за місцем ведення господарської діяльності, а не за місцем реєстрації, збільшення оподаткування мисливських угідь та ставків. Все це буде наповнювати місцеві бюджети.

Крім того, сільський мешканець сьогодні не може отримати статус безробітного через наявність у нього земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства. Саме тому один із законопроектів передбачає, що праця в особистому селянському господарстві зараховуватиметься до загального трудового стажу, а це суттєво впливає на пенсійне забезпечення», – пояснив Р.Ілик.

Фото: clashot.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *