ОСТАННІ НОВИНИ

Львівський театр танцю представив у Києві виставу-реквієм за Небесною Сотнею «Цукрова Незалежність»

|

20 лютого, у День Героїв Небесної Сотні, львівський Театр танцю MADRIN представив у столиці, на сцені Жовтневого палацу, свою найновішу прем’єру – інтерактивно-танцювальну виставу-реквієм «Цукрова Незалежність», присвячену пам’яті Небесної Сотні. Разом із пересічними глядачами, а також представниками влади і посольств різних країн, за півторагодинним сценічним дійством спостерігали рідні Героїв Майдану, учасники Революції Гідності, а також військові, які були поранені у зоні АТО і зараз лікуються у госпіталях. Про це Львівському порталу повідомили організатори вистави.

Прем’єра вистави «Цукрова Незалежність» відбулася торік у листопаді на сцені Львівського національного драматичного театру ім. М. Заньковецької. Для найкращого балету Західної України – Театру танцю MADRIN – ця постановка – ювілейна, п`ята, ще й приурочена до 10-річчя колективу. До Києва актуальну виставу запросив Андрій Павленко – учасник Революції Гідності, засновник Благодійного Фонду «Пам’яті Небесної Сотні». Показ у столиці, в епіцентрі трагічних подій лютого 2014-го – у Жовтневому палаці на вулиці Інститутській, проходив під гаслом «Пам`ятаємо про загиблих, дбаємо про живих…». Відтак київська прем’єра «Цукрової Незалежності» стала не лише присвятою Героям Небесної Сотні, а й об’єднала людей, небайдужих до долі нових героїв України. Глядачі, які прийшли на виставу, робили благодійні внески. Ці кошти підуть на реалізацію проекту унікального санітарного поїзда, який транспортуватиме поранених із зони АТО. На першому етапі цей проект потребуватиме близько 20 мільйонів гривень.

Над постановкою «Цукрової Незалежності» працювало понад три десятки людей. На сцені було задіяно понад двадцять професійних акробатів та танцюристів, відомих українцям завдяки телепроектам «Танцюють всі», «Майданс», «Х-фактор», «Хочу у «ВІА Гру», «Шанс»… У Театрі танцю MADRIN наголошують, що автором сценарію їхньої вистави виступив Українських Народ. Режисери-постановники «Цукрової Незалежності» – Марина Кендзьор-Васильєва та Людмила Савіна. Постановка сповнена складних акробатичних трюків та несподіваних танцювальних рішень. Сучасна хореографія покладена на музику відомих українських виконавців та гуртів. До слова, деякі із них побували на прем’єрі у Жовтневому палаці: зокрема, Світлана Тарабарова та учасники груп «Антитіла» і «Без Обмежень».

Героїчні та трагічні події зими 2014 р. на сцені розкриваються через три історії. Перша розповідає про молоде подружжя, яке пішло на Майдан, залишивши маленьку дитину батькам. У другій історії йде мова про двох братів, які опинилися по різні боки барикад. А в третій – про закохану пару, почуття якої обірвала куля снайпера…

Декорацією вистави «Цукрова Незалежність» слугувала барикада, яку танцюристи-актори будували не просто на очах у публіки, а й залучаючи її: автомобільні шини передавали з рук у руки по глядацькому залу. А ще були справжня майданівська бруківка, бочки, щити і шоломи, і навіть гарячий чай з канапками.  

«У нашій виставі глядачі не бачать дорогих сучасних екранів, 3D-декорацій, коштовних костюмів. Ми танцюємо не про це. Ми танцюємо про долю українського народу, який вийшов з дому у чому був, щоб відстояти право свого вибору кращого життя. У «Цукровій Незалежності» ми згадуємо початок нової історії нашої нації і вшановуємо пам’ять Героїв Майдану», – каже автор і один з режисерів-постановників «Цукрової Незалежності», керівник MADRIN Art Group Марина Кендзьор-Васильєва.

«Наша вистава – тяжка, але після всіх переживань і спогадів від побаченого на сцені глядачі виходять із залу натхненні і готові до нової боротьби!», – додає ще один режисер-постановник, керівник Театру танцю MADRIN Людмила Савіна.

У кінці вистави-реквієму «Цукрова Незалежність» усі, хто працював над постановкою, встали на коліна – у знак пошани і пам’яті за Героями Небесної Сотні. А публіка у залі аплодувала стоячи і вигукувала: «Герої не вмирають!». 

У найближчі місяці постановку Театру танцю MADRIN «Цукрова Незалежність» побачать у Черкасах, Херсоні, Варшаві… Йдуть переговори і з іншими містами.

 

Відео із київської прем’єри вистави-реквієму «Цукрова Незалежність»

Автор фото: Сергій Горобець


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *