ОСТАННІ НОВИНИ

Європа дозволила окупацію України – президент Естонії

|

Європа неадекватно відреагувала, коли Росія анексувала Крим і розпочала бойові дії на сході України. Про це сказав президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес в інтерв`ю виданню The American Interest, пише Європейська правда.

За словами президента Естонії, Трансатлантичний простір безпеки та Гельсінзькі угодами більше не діють.

«В день анексії Криму був зруйновано Трансатлантичний простір безпеки, який ми знали. Можна почати з хартії ООН, яка забороняє агресію. Але Трансатлантичний простір безпеки з`явився в 1975 році разом з Гельсінзькими угодами, які забороняють змінювати кордони силою або під загрозою застосування сили. Більше вони не діють», – сказав він.

Ільвес також заявив, що Москва фактично розірвала Будапештський меморандум, який гарантував Україні територіальну цілісність в обмін на її ядерний арсенал.

«Тепер я не знаю, яка країна погодиться коли-небудь відмовитися від ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки», – зазначив він.

Президент Естонії нагадав, що Росія порушила всі міжнародні угоди, які забороняють військову агресію, ще в 2008 році, ввівши війська в Грузію.

«Ми дозволили акт агресії проти Грузії і нічого не зробили, крім заяв у дусі «світ, любов, Вудсток», – сказав Ільвес.

Ільвес наголосив, що Володимир Путін і Дмитро Медведєв у 2009 році відкрито заявляли, що розв`язали війну проти Грузії, щоб вона не вступила в НАТО. Тепер Росія зробила те ж саме з Україною через її бажання підписати угоду про асоціацію з ЄС.

«Угода про асоціацію пропонує програму обміну досвідом за принципом учень/вчитель. Ще вона трохи пом`якшує митні збори. Але це навряд чи можна назвати «трансатлантичним імперіалізмом», який загрожує Росії», – сказав Ільвес.

Фото: rus.telegram.ee

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *