ОСТАННІ НОВИНИ

Соціолог пояснив, чому "Свобода" з хорошими показниками екзит-полів не проходить до Ради

|

Різниця в показниках ВО “Свобода” за даними екзит-полів і даними обробки протоколів Центральною виборчою комісією не створена штучно. Таку думку в коментарі УНІАН висловив засновник Соціологічної групи «Рейтинг» (Rating Group Ukraine) Ігор Тищенко, передає УНІАН.

“Річ у тім, що ми робили екзит-пол у 2012 році. Тоді “Свобода” за екзит-полами мала 12%, а за результатами виборів – 10%. Ми бачимо, що ситуація повторюється. Тоді пояснення ми знайшли в тому, що виборці “Свободи” більше бажають відповідати на запитання соціологів, ніж інші. Соцопитування – це добровільний процес, людина може відмовлятися, і за рахунок цих відмов можуть небагато відрізнятися соціологічні опитування від результатів виборів. Напевно, цього року така сама проблема. Це не вперше, це відбувається другі вибори поспіль, коли “Свобода” за даними екзит-полів одержує більше, ніж за даними ЦВК”, – сказав він.

Тищенко нагадав, що згідно з результатами соцопитувань до виборів, “Свобода” одержувала близько 4%, за екзит-полами вона одержала більш як 5,5%, а за даними ЦВК – 4,7%.

“Це пов`язано з тим, що люди деякі відмовляються брати участь в опитуваннях, вони не довіряють, бояться, є різні причини, але вони відмовляються, а виборці “Свободи” і “Самопомочі”, навпаки, не бояться брати участь в опитуваннях, тому їх в опитуваннях більше виходить”, – сказав Тищенко.

Нагадаємо, згідно з даними Міжнародного exit-poll, до Верховної Ради за результатами позачергових виборів проходили «Блок Петра Порошенка» – 22,2% голосів виборців, «Народний фронт» – 21,8%, «Самопоміч» – 14,2%, «Опозиційний блок» – 7,8%, Радикальна партія – 6,4%, ВО «Свобода» – 5,8%, ВО «Батьківщина» – 5,6%.

Після обробки Центральною виборчою комісією 90,02% електронних протоколів дільничних виборчих комісій про підсумки голосування, 5-відсотковий бар`єр долають 6 партій: “Народний фронт” на виборах набирає 22,16%, партія “Блок Петра Порошенка” – 21,77%, “Самопоміч” – 10,96%, “Опозиційний блок” – 9,35%, Радикальна партія – 7,46%, “Батьківщина” – 5,7%. Результат “Свободи” – близько 4,7%.

Фото: argumentua.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *