ОСТАННІ НОВИНИ

Яценюк представив урядовий законопроект про судоустрій

|

Сьогодні, 13 жовтня, прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк під час виїзного засідання Кабінету міністрів України за участю суддів Верховного Суду України представив урядовий законопроект  «Про судоустрій і статус суддів». Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі політсили.

Проект закону передбачає, зокрема, повернення повноважень Верховному суду, ліквідацію господарських і адмінсудів, гарантований доступ до правосуддя та податкові критерії перевірки суддів.

«Незалежна судова гілка влади є запорукою захисту прав людини і громадянина. Знищення телефонного права та впливу на суддів, суддівське самоврядування як ключовий елемент незалежності судів – це ті основні постулати, які повинні бути в основі дійсно справедливої, незалежної суддівської гілки влади», – підкреслив глава Уряду.

На переконання Уряду, за його словами, новий Парламент України повинен повернути Верховному суду всі повноваження вищої судової інстанції і повноваження з розгляду касаційних справ:  «Вважаємо, що основним елементом справжньої судової реформи в країні повинно бути відновлення повноважень Верховного суду України і право громадянина на доступ до Верховного суду України, право громадянина на касаційне оскарження через Верховний суд України відповідного рішення».

Уряд вважає  за необхідне також повернути Верховному суду України право узагальнення судової практики і надання роз`яснення судам нижчого рівня щодо застосування тих чи інших норм закону.

Арсеній Яценюк підкреслив, що проект закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачає гарантований доступ до правосуддя: «Прийти до суду, подати заяву і щоб цю заяву розглянули».

Одна з головних проблем сьогодні, за його словами, – що заяву подають до суду, проте її повертають на підставі того, що справа не підсудна цій судовій інстанції: «В законопроекті ми пропонуємо, щоби сам суд відправляв позовну заяву до належного суду. Щоб допомогти людині, щоб вона не витрачала гроші на адвокатів й не витрачала час».

Проект закону гарантує також відкритість і прозорість самого процесу і пропонує передбачити можливість здійснення не тільки аудіо-, але й відеозапису проведення процесу в обов’язковому порядку.

Уряд також пропонує започаткувати «електронне правосуддя»: «Сьогодні зволікається час, витрачаються неймовірні бюджетні кошти, втрачається динаміка отримання тих чи інших процесуальних документів. Тому ми пропонуємо в законі передбачити можливість електронного отримання та надсилання документів і формування єдиного реєстру».

Законопроект передбачає низку концептуальних змін і щодо процедури добору суддів. Арсеній Яценюк наголосив на необхідності запровадити конкурсні засади заняття посад суддів у судах різних рівнів: «Якщо звільнилася посада, суддя має право самостійно подати себе на конкурс, і самостійна суддівська комісія визначить, підтримувати його чи ні».

Глава Уряду наголосив на важливості залучення громадськості, зокрема до добору суддів: «Щоби громадські організації були допущені, аби спостерігати і брати участь в конкурсному відборі того чи іншого судді. Це тільки додасть авторитету і впевненості як судді, так і в цілому суддівській гілці влади – що сюди потрапляють чесні, справедливі люди, які можуть виносити рішення іменем України».

Арсеній Яценюк повідомив, що законопроектом запроваджують податкові критерії щодо перевірки судді на доброчесність. «Переконаний, що буде правильно, якщо завтра Парламентом буде прийнятий антикорупційний пакет, внесений Президентом і Урядом, який передбачає декларування доходів і витрат і доступ до публічної інформації по кожній декларації, і якщо аналогічна процедура буде розповсюджуватися на суддю. Це так само дає додатковий рівень довіри для судової гілки влади».

Але ключове, підкреслив Глава Уряду, – це відсутність політичної складової. “Президенти міняються, Уряди приходять і відходять. Одним із ключових, стабільних і незмінних основ демократичної влади і демократичної держави повинен бути незалежний і стабільний правовий суд. Чим менше політики будуть мати вплив на судову гілку владу, тим більше права, закону і справедливості буде в країні», – сказав Арсеній Яценюк.

Щоби повністю позбавити суддівську гілку влади від політичного впливу , Уряд наполягає на передачі повноважень суддівському самоврядуванню: «У тому числі – дати можливість суддівській гілці влади брати участь у формуванні закону України про державний бюджет, адже фінансування завжди було проблемою для судів.  Незалежність джерел фінансування і необхідне покриття витрат для судової гілки влади є додатковим елементом незалежності судової гілки влади в цілому».

У проекті закону Уряд передбачив можливість формування кваліфікаційних і дисциплінарних комісій радою суддів із числа представників громадськості через жеребкування.

Арсеній Яценюк також повідомив, що, на переконання Уряду, повинні бути ліквідовані господарські суди. Прем’єр-міністр зазначив, що зараз обсяги фінансування господарських судів практично такі самі, як судів загальної юрисдикції, при цьому навантаження на господарські суди – лише 3% від загального обсягу справ: «Ми вважаємо, що господарські суди повинні бути ліквідовані, і цю функцію повинні виконувати суди загальної юрисдикції».

«Як Прем`єр-міністр я сповідую ідею того, щоби в тому числі й через зміни до Конституції об`єднати господарські і адміністративні суди під вертикаллю судів загальної юрисдикції, де Верховний суд України був би основним інститутом судової гілки влади», – наголосив Арсеній Яценюк.

Уряд також виступає за об`єднання Вищої ради юстиції і Вищої кваліфікаційної комісії в єдиний орган, «який би виконував свою конституційну функцію з метою забезпечення суддями виконання їх функцій, контролю за суддями, їх призначення».

Арсеній Яценюк зупинився на питанні зменшення навантаження на суди: «В першу чергу йдеться про вилучення наказного провадження з цивільного процесу і передання відповідних повноважень нотаріусам”.

Необхідний також перегляд норм, які уповноважують органи влади звертатися з адміністративними позовами до особи.  Зараз за статистикою, пояснив Глава Уряду, 60% справ адміністративних судів – це позови влади проти громадян: «Адмінсуди повинні насамперед захищати громадянина».

Фото зі сторінки А. Яценюка у ФБ 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *