ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні зі Львова на Схід поїде понад 2 тис україномовних книжок

|

Понад 2 тисячі україномовних книг, зібраних у Львові під час Форумі видавців, поїдуть сьогодні у бібліотеки Маріуполя, Краматорська та Добропілля. Про це сьогодні під час брифінгу повідомив співорганізатор освітньо-просвітницького проекту «Відкрий українське», кандидат в народні депутати від «Народного фронту» по 117 округу Роман Брезіцький, передає кореспондент Львівського порталу

Як розповів Р.Брезіцький, у рамках проекту «Відкрий українське» їм вдалося зібрати чималу кількість українських книг для жителів Східної України. Зокрема, з початку акції, яка розпочалась у липні цього року, було зібрано кілька тисяч книжок. Першу партію книг – 1,5 тис примірників – було передано у міста Слов’янськ та Дружківка, де у бібліотеках були відкриті україномовні відділи. Також книги були передані українським активістам у місто Добропілля.

 

Ще понад 2 тисячі книг, які були зібрані під час Форуму видавців у Львові, будуть передані на Схід у такі міста як Маріуполь, Краматорськ та Добропілля, де також планують відкрити у бібліотеках україномовні відділи.

«Сьогодні, у символічний день, День бібліотекаря, ми зібрали понад 2 тис книжок, які будуть передані на Схід. Тут у Будинку вчителя ми зібрали різноманітну літературу – починаючи від художньої літератури і закінчуючи історією України та навіть чіткою ідеологічною книжкою. Серед книжок є як старі видання, так і нові. Багато цікавих є книжок. Ці книги люди купували на Форумі видавців та приносили і віддавали нам безкоштовно», – розповів Роман Брезіцький.

 

За його словами, організатори проекту «Відкрий українське» не проводять цензури, однак ставлять акцент на ті книги, якими цікавляться жителі Сходу. Зокрема, за його словами, люди захоплюються історичною публіцистикою, а саме історією України, історією українського війська, тощо. Особливо цікавляться про Захід та про Львів. Натомість українські військові у зоні АТО, яким організатори проекту також передають книги, воліють читати ідеологічну літературу – про Бандеру, Шухевича, Коновальця.

«Ми не робимо цензури, ми збираємо книжки різного плану, навіть ті, котрі можуть критично одна з одною перегукуватись. Це не має значення, адже люди повинні самі шукати істину та об’єктивну позицію. Однак деякі книги нам доводиться відсіювати, до прикладу книжки, які містять фантастику. А ось що нам бракує, так це хорошої дитячої літератури», – розповів кандидат в народні депутати.

 

Роман Брезіцький зазначив, що попит на українську літературу на Сході досить великий. «У тих україномовних відділах, які були нещодавно відкриті, фіксується пожвавлення читацького середовища, люди приходять, беруть книги і читають. У звільнених містах є особливе пожвавлення», – зазначив він.

Тож організатори освітньо-просвітницького проекту просять львів’ян продовжувати долучатись до акції та приносити українські книги для читачів зі Сходу у Будинок вчителя, що знаходиться на вул Коперніка, 42.

 

«Кожних два місяці ми відправляємо українську літературу на Схід. Тому ми просимо львів’ян нести українську книжку, бо це важливо для тамтешніх жителів. Вони цікавляться українською книгою, тим паче що з нами бажають працювати й інші міста, які зацікавлені в українській періодиці», – додав Р.Брезіцький.

Фото: Львівський портал 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *