ОСТАННІ НОВИНИ

За командою колишнього міліціонера у Львові на очах у дітей застрелили двох собак

|

20 вересня в дачному кооперативі «Львівський залізничник», що по вул. Брюховецька, за вказівкою голови кооперативу Михайла Новицького сторонній людині дали в руки рушницю, з якої близько 13:00 на очах у дітей були вбиті дві вуличні собаки, які жили на території кооперативу під опікунством дачників. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Західноукраїнського товариства захисту тварин.

Побачивши стрілянину, люди, що перебували поряд на своїх ділянках у той час, силою зупинили розстріл тварин. На жаль, дві собаки загинули.

На місце події викликали міліцію. Працівники МВС вилучили зброю у невідомого громадянина, якому М.Новицький довірив чинити самосуд над тваринами. Правоохоронці зафіксували правопорушення та відкрили кримінальну справу попередньо за частиною 1 статті 299 ККУ «Жорстоке поводження з тваринами». За словами представників органів внутрішніх справ, в ході розслідування справу можуть перекваліфікувати на підставі підтвердження обтяжливих обставин, а саме – присутність малолітніх в момент вчинення злочину.

«Голова кооперативу – колишній керівник лінійної міліції Львівської залізниці, – каже свідок злочину Павло Веріго, – є організатором цього злочину. Він віддав свою зареєстровану зброю невідомій людині, яка і стріляла в тварин. Свої дії він мотивував тим, що наче на зборах правління кооперативу було прийняте рішення про відстріл собак, які живуть на території «Львівського залізничника». На звук пострілів збіглися люди, які силою зупинили це злодійство. Ніхто з нас не надавав згоди на вбивство собак, тим більше таке рішення взагалі не може бути прийняте на зборах дачників. Ми написали заяву в МВС, чекаємо на розслідування».

Побоюючись, що справу спустять на гальмах, враховуючи міліцейське минуле головного ініціатора злочину Михайла Павловича Новицького, свідки злочину звернулися до зоозахисників, які негайно підключилися до роботи. Зараз процес перебуває під прискіпливим контролем Львівського та Західноукраїнського товариств захисту тварин.

«Свого часу завдяки зоозахисній громаді ми домоглися проведення ветеринарної експертизи загиблих тварин, – зазначив представник ЗУТЗТ Юрій Микитюк. – Зараз ми допомагаємо провести експертизу трупів загиблих собак, бо це є основним компонентом справи. Це речовий доказ».

Довідково

Згідно Закону України «Про тваринний світ» ст.5 «Об`єкти тваринного світу, які перебувають у стані природної волі і знаходяться в межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони, є об`єктами права власності Українського народу».

Згідно Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» «жорстоке поводження з тваринами це знущання над тваринами, вчинене із застосуванням жорстоких методів або з хуліганських мотивів, а також нацькування тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів.» Такі дії регулюються ст.4, 17, а саме, забороняється застосовувати негуманні методи умертвіння тварин, що призводять до загибелі від задушшя, електричного струму, больових ін`єкцій, отруєння, курареподібних препаратів, перегріву, та інші больові методи».

Згідно статті 299 Кримінального кодексу України такі діяння є кримінальним правопорушенням і відповідно караються. А присутність малолітніх при жорстокому поводженні з тваринами згідно частини 2 статті 299 ККУ є обтяжливою обставиною.

Фото: ЗУТЗТ

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *