ОСТАННІ НОВИНИ

Відключення електрики почалися. Зі столиці

|

Від 24 вересня “Київенерго” почало вимикати електрику столичним підприємствам, пояснюючи це тим, що центральна та північна енергосистеми Національної енергетичної компанії “Укренерго” є енергодефіцитними через брак вугілля на складах ТЕС, пише bbc

“Сьогодні о 12.00 за командою диспетчера ДП НЕК “Укренерго” з метою забезпечення живучості та надійної роботи об’єднаної енергосистеми України (ОЕС) в умовах дисбалансу між споживанням та виробництвом електроенергії застосовано графіки аварійних відключень в місті Києві”, – йдеться у повідомленні “Київенерго”.

Водночас там наголошують, що відімкнення електрики поки що стосуються лише підприємств та організацій і не поширюються на “соціальний та житловий фонд” столиці.

“Київенерго” входить до складу ДТЕК, енергетичного підрозділу холдингу СКМ, контрольованого Ринатом Ахметовим.

У “Київенерго” твердять, що не планують відмикати електрику у житлових будинках, проте у разі непередбачуваних ситуацій в енергосистемі України населенню теж можуть обмежити електропостачання.

Раніше міністерство енергетики повідомило обласні енергопостачальні компанії про можливість “віяльних” відключень електрики для населення.

Крім того, у “Київенерго” звертають увагу, що графіки відключення регламентовані диспетчером “Укренерго”, а компанія, яка забезпечує “тепло і світло для киян” може лише гарантувати, що ці відключення не триватимуть понад дві години.

У повідомленні також сказано, що головною причиною запровадження графіків аварійних відключень є те, що на складах ТЕС, які виробляють електроенергію для північного та центрального регіону НЕК “Укренерго”, бракує вугілля.

Брак вугілля утворився через те, що видобуток та доставка вітчизняного вугілля на ТЕС є вкрай складною через бойові дії на сході країни. Саме там видобували значну частина антрациту, на якому працює переважна більшість українських ТЕС. Експерти твердять, що вугілля, видобуте на заході України – у Львівській та Волинській областях, чи у Польщі, де є його надлишок, не підходить для українських ТЕС.

Відтак уряд заявив про наміри імпортувати антрацити. Прем`єр-міністр Арсеній Яценюк сказав, що одна із партій імпортного вугілля має надійти із Південної Африки. Проте цього тижня міністр енергетики Юрій Продан заявив, що серед тих, із ким український уряд уклав контракти на імпорт вугілля в обсязі 5,6 млн тонн, крім Південної Африки, є і Росія:

“Ми уклали відповідні договори щодо постачання вугілля з території Росії цієї марки. На жаль, ця марка є тільки в Росії і певних країнах”.

Від червня цього року Україна не отримує російського газу. І поставки пального із Європи за реверсним маршрутом поки що не можуть повністю покрити потреби України в імпортному газі.

Аби розвивати власний видобуток газу, бракує коштів. Але, як заявив заступник голови “Нафтогазу” Олександр Тодійчук під час енергетичного форуму у Києві, щоб віднайти кошти, у компанії навіть розглядають варіант встановлення єдиної ціни на газ для промислових споживачів та населення, яка до цього часу дотується із державного бюджету. Якщо таке рішення ухвалять, газ для населення подорожчає приблизно у чотири рази.

“Не виключено, що вже цього року будуть прийняті рішення про подальше підвищення ціни на газ. Є навіть такий варіант – я не хочу лякати, але і не хочу приховувати – що буде встановлена єдина ціна на газ і для промисловості, і для населення”, – заявив пан Тодійчук, додавши, що соціологічні опитування свідчать про те, що українці готові платити більше за газ, якщо будуть упевнені, що додаткові кошти підуть на розвиток газової галузі в Україні.

Майже половину електроенергії в країні виробляють атомні станції. Але всі вони поки що також працюють на російському ядерному паливі. На початку вересня український прем`єр заявив, що уряд вирішив диверсифікувати ці поставки, уклавши контракт із американською компанією Westinghouse. Проте для того, аби українські ядерні реактори, збудовані за радянськими технологіями, почали працювати на американському пальному, потрібні певні модифікації. Утім, як заявив перший заступник голови Державної інспекції з ядерного регулювання Михайло Гашев, американське паливо вже пройшло всі потрібні експертизи.

“17 вересня я підписав три головні документи. Перше – це позитивна експертиза із модернізованого палива Westinghouse. Другий – це експертний висновок. Третє – дозвіл на ввезення на територію України модернізованого палива Westinghouse”, – заявив пан Гашев.

За словами чиновника, вже у грудні це паливо надійде в Україну і використовуватиметься на Південно-Українській АЕС.

Втім, оцінюючи можливості збільшення кількості електроенергії на “мирному атомі”, експерти завжди наголошують на обмеженості потужностей ліній електропередач, якими струм надходить від АЕС до споживачів.

Інша вада атомної енергетики полягає у тому, що обсяги виробництва на АЕС важко регулювати, особливо так, як це дозволяють робити ТЕС та ГЕС.

 Фото: snowtheartist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *