ОСТАННІ НОВИНИ

Рада провалила створення Антикорупційного бюро

|

Верховна Рада не підтримала законопроект  №5085 “Про систему спеціально уповноважених суб`єктів у сфері протидії корупції”.

За проголосувало всього 218 народних депутатів. Проти – 24 парламентарі, більшість з яких входять до групи “Економічний розвиток”, пише УП.

Не голосували за проект закону, що мав утворити Антикорупційне бюро, присутні у залі народні депутати з “Батьківщини”, Партії регіонів, “УДАР”, групи  “Економічний розвиток” та позафракційні.

Іще 163 депутати були відсутні у сесійному залі та проігнорували ухвалення важливого антикорупційного закону країни. Тепер до розгляду законопроекту Рада може повернутися 14 жовтня.

Законопроектом №5085 пропонується створення Національного Антикорупційного Бюро, яке займатиметься боротьбою з корупцією виключно серед високопосадовців, а саме: міністрів, депутатів, суддів, прокурорів, військовослужбовців вищого офіцерського складу, керівників великих державних підприємств, тощо.

У разі його голосування ще нинішнім складом Верховної Ради, створення такого бюро можливе вже до кінця 2014 року. Ухвалення цього законопроекту до кінця жовтня є однією з ключових вимог МВФ для надання третього траншу фінансової допомоги Україні.

“Кожен депутат, хто не підтримує цей законопроект є банальним злодієм, якому є що приховувати, – стверджує Віталій Шабунін, голова “Центру протидії корупції”. – І це має стати головним сигналом для їхніх виборців”.

Крім того, у вівторок Верховна Рада відхилила 2 схожих законопроекти про створення Антикорупційного бюро №4780 і 4780-1, давши можливість зареєструвати компромісний президентський законопроект, який розроблявся Кабміном та громадськістю і враховує всі ключові моменти з обох поданих раніше законопроектів.

“Законопроект передбачає, що компетенція НАБ поширюватиметься винятково на корупційні злочини у державному секторі та в органах самоврядування і не зачіпатиме приватний бізнес, –  підкреслив Олексій Хмара, виконавчий директор Transparency InternationalУкраїна.

“Однією з функцій бюро стане розшук та повернення активів корумпованих чиновників. Передбачено створення внутрішнього підрозділу, який перевірятиме працівників на доброчесність та з`ясовуватиме чи відповідає спосіб їх життя отриманим доходам. Даний законопроект був підтриманий всіма експертними спільнотами та партнерами, зокрема міжнародним фондом “Відродження” та ПРООН, він пройшов низку міжнародних експертиз і був визнаний як такий, що відповідає світовим стандартам щодо боротьби з корупцією”, – додав він. 

Законопроект про створення Національного Антикорупційного Бюро був підготовлений Кабінетом міністрів спільно з експертами Антикорупційної групи “Реанімаційного пакету реформ” та зареєстрований президентом як невідкладний.

Фото: lenta-ua.net 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *