ОСТАННІ НОВИНИ

У Польщі сьогодні судитимуть організаторів передачі бронежилетів українським військовим

|

Представники варшавського фонду “Відкритий діалог” мають у понеділок постати перед судом у прикордонній місцевості Томашів Люблинський, повідомляє УНН з посиланням на “Польське радіо”.

За повідомленням, саме вони перевозили через польсько-український кордон бронежилети для українських солдатів.

Ще у березні група українців намагалася перевезти через кордон бронежилети, що їх було закуплено цим фондом. Однак, ці предмети були затримані митниками із Замостя.

Речник фонду “Відкритий діалог” Томаш Шувара каже, що, можливо, їм буде присуджено високу кару, але ентузіасти вірять у позитивне рішення.

“Це може бути навіть десять років позбавлення волі, але такі провадження в Польщі вже не раз були закриті, з огляду не мізерний характер правопорушення, – так прокуратури раніше це характеризували. Натомість, у випадку, коли хтось не зголошував на кордоні і намагався нелегально перевезти такі бронежилети, – що також дискусійне у нашому випадку, – то тоді присуджувалися здебільшого грошові штрафи. Але нас найбільше турбує пропажа цього товару, бо нам залежить, щоб він потрапив на Схід”, – наголосив Томаш Шувара.

На думку речника фонду, у справі перевезення військового спорядження у законодавстві потрібні зміни. Згідно з польським правом, одна особа може перевезти один бронежилет.

“Це досить делікатне обладнання; бронежилет, у який було здійснено постріл, в принципі необхідно замінити. Самі виробники кажуть, що бронежилет може служити два роки, а потім його треба замінити. Чому в міністерстві вважають, що можна перевозити лише одну штуку, – я не знаю. Нам залежить, щоб митники дивилися на нас більш прихильним оком, тому ми чекаємо, коли з’явиться новий запис цього закону”, – наголосив Томаш Шувара.

Нагадаємо, наприкінці липня Окружна прокуратура у Замості закрила слідство проти громадянина України, якого звинувачували в намаганні перевезти через польсько-український кордон 551 каску.

Фото: ВЗГ ГУ МВСУ у Львівській області 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *