ОСТАННІ НОВИНИ

Михаїл Саакашвілі прочитав відкриту лекцію для студентів Львова

|

Студенти, громадські активісти та інші, хто попередньо пройшов реєстрацію, прослухали сьогодні відкриту лекцію екс-президента Грузії Михаїла Саакашвілі на тему «Реформи. Досвід Грузії». Під час лекції Михаїл Саакашвілі розповів про досвід його держави у проведенні реформ у різних сферах суспільного життя. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.

«Головне – це соціальна справедливість. Коли система освіти демократична і держава, яка займається нею, некорумпована, то кращі люди суспільства пробиваються «нагору». Головне, що та демократія для мене не просто медіа і не просто голосування на виборах. Ні, головна ознака демократії – це соціальна мобільність. Наскільки швидко людина, яка, наприклад, сидить ось тут з нами, зможе стати мільярдером або міністром. Ось це головне у демократії. Якщо вона може швидко піднятися у суспільстві, то це суспільство соціально мобільне.  Якщо є навіть дуже демократичне суспільство, наприклад таке, як голландське – супердемократичне, але там ти народився у селі, то ти все життя там будеш жити у селі. Чим успішна Америка? Там кожен має змогу стати будь-ким. Я в Америку приїхав, жив у підвалі, голодував, коли вчився, хоча була стипендія. Але через три роки у мене була хороша робота, квартира у кращому місці Нью-Йорка, хороша робота і безмежні перспективи росту. Ось це головне відчуття, що живеш у країні, де усе можливо.

Це також головне зараз для України, щоб швидко талановиті люди підіймалися «нагору». Меритократія – це головна ознака демократії, а не просто там формальні свободи чи формальне голосування на виборах. В Україні така енергійна молодь, така цікава молодь. Наступна хвиля буде просто приголомшливою: і у бізнесі, і в науці, і в системі освіти.

Треба розуміти, що теперішній політичний клас зовсім непристосований через вік та інше. Змушуйте їх інтегрувати молодь у владу. Звичайно ж, досвід щось означає, але дуже часто, наприклад, у випадку Грузії, відсутність досвіду – це найбільша перевага. І зараз вам потрібні двадцятип’ятилітні, максимум тридцятилітні, щоб змінити усе. І у вас їх багато. Коли будуєш нову країну, то саме такі люди й можуть її збудувати. А не з людьми, які у два слова можуть пояснити, чому реформи неможливо: «Тому що неможливо ніколи», – зазначив екс-президент Грузії Михаїл Саакашвілі.

Нагадаємо, сьогодні, в рамках візиту у Львів, у Гарнізонному храмі Святих апостолів Петра і Павла відбулося Богослужіння, присвячене 6 річниці початку війни між Росією та Грузією. На Богослужінні був присутній екс-президент Грузії Михаїл Саакашвілі та мер міста Андрій Садовий. Присутні провели заупокійну молитву і запалення свічок у пам’ять про загиблих у військових діях російсько-грузинської війни. Також відбулася молитва за загиблих грузинських та українських солдатів і за територіальну цілісність України та Грузії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *