ОСТАННІ НОВИНИ

Львівський Лицар вже зібрав понад 80 тисяч гривень

|

Сьогодні ініціатори встановлення Львівського Лицаря у Львові урочисто передали учасникам АТО прилади нічного бачення. Нагадаємо, Львівський Лицар був встановлений 30 липня. За цей час львів’яни та гості міста пожертвували для нашого війська 82 тис. грн. За ці кошти закуплено 11 приладів нічного бачення і один нічний приціл. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.

«За шість днів ми поволі добираємося до середини щита. Кожна лусочка зміцнює його міць. За цей період було зібрано 82 тис. грн. Ці кошти внесли жертводавці для того, щоби ми мали нагоду сьогодні передати перші закуплені прилади. З цих коштів на сьогоднішній день ми використали 52 тис. грн. Власне 52 тисячі вкладено в обладнання. Ми будемо продовжувати акцію і закупівлю.

Хочемо подякувати всій громаді, яка долучилася до цієї акції. Бо в кожному цвяшку акумулюється не лише енергія молотка, яким забивають цвях, а й енергетика тих людей, які зміцнюють дерев’яний щит – оборонців українського війська. Стосовно тих, хто долучається до акції, ми жартували, що можемо вивішувати карту світу. Тому що є випадки, коли люди телефонують своїм знайомим з різних країн і за їхньою вказівкою роблять внески», – розповів ініціатор встановлення Львівського Лицаря Іван Радковець.

«Як ми і анонсували спочатку, наша головна мета цієї збірки – кошти для закупівлі обладнання – приладів нічного бачення (ноктовізорів) і тепловізорів. За шість днів нам вдалося зібрати певну суму, і ми старалися якнайшвидше використати цю суму для закупівлі. Ми дискутували з людьми, які займаються передачею обладнання на Схід, і зупинилися на тому, що купляємо прилади не найвищої якості. Ми купуємо ті прилади, які можуть працювати в зоні бойових дій. Ми старалися забезпечити якомога більше підрозділів. Тому зараз є 12 приладів нічного бачення (ноктовізорів), в тому числі один нічний приціл. Ми хочемо, щоб наші хлопці протестували його на полігоні і сказали своє враження. Люди, які вели участь у бойових діях в гарячих точках, нам порадили специфічний потужний ліхтар, який має можливість освітлювати щонайменше500 м. Ми будемо закуповувати те обладнання, яке потрібне хлопцям насамперед. За наступні кошти будемо купляти термовізори. А закуплені ноктовізори поїдуть у різні підрозділи та частини сьогодні і завтра», – наголосив голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам`яток історії та культури Андрій Салюк.

«Хочу подякувати громаді Львова за активну позицію, за ту ініціативу, яку вони проявили у підтримці не тільки Збройних сил, а й інших збройних підрозділів, які беруть участь у бойових діях на Сході України. Із вдячністю та захопленням я спостерігав за тим, що вони змогли зробити за короткий проміжок часу. Це, як бачите, значна кількість приладів, які надзвичайно гостро потребують у військах. Сталося так, що армія довгий час слугувала у нас лише якимось символом і безжалісно розкрадалася. З власного досвіду можу стверджувати, що коли приходиться виконувати вже бойові завдання, то натрапляєш на брак технічного обладнання. Тобто, якесь базове обладнання є, але для виконання завдань потрібна спеціальна апаратура: прилади нічного бачення, нічні приціли чи тепловізори… На жаль, до останнього часу на це не виділялось коштів.

Це обладнання дасть можливість врятувати життя наших військовослужбовців. Прилади нічного бачення дають можливість нашим військам зорієнтуватися в умовах обмеженої видимості, відстежувати певну територію, не потрапити у засідку, не допустити нападу на базовий табір чи на блокпост. Тобто, випередити ворога у якихось діях. Це дасть врятувати не одне життя наших солдатів.

Ці 12 приладів покладуть початок активним діям громадськості. З різних регіонів надходить допомога, у тому числі і прилади нічного бачення. Я думаю, що спільними зусиллями ми поборемо таку прірву технічного забезпечення.

Згідно з нормами НАТО чи Американських збройних сил, кожен військовослужбовець повинен мати прилад нічного бачення. Не будемо наближатися до їхніх стандартів, але було б добре, якби 2-3 прилади нічного бачення були б на взвод, а ще краще на відділення. У нас так виходить, що один прилад може бути на кількасот чоловік», – розповів Тарас Милян, військовослужбовець Збройних сил України, учасник АТО, 24-та механізована бригада. 

Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *