ОСТАННІ НОВИНИ

Україна делегувала Нідерландам розслідування катастрофи Боїнга

|

Президент України Петро Порошенко провів зустріч з міністрами закордонних справ Нідерландів Францем Тіммермансом та Австралії Джулією Бішоп. На зустрічі Україна та Нідерланди підписали Меморандум про порозуміння щодо розслідування обставин катастрофи літака «Малайзійських авіаліній» MH17, яка сталася в українському небі 17 липня. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі глави держави.

Згідно з Меморандумом, беручи до уваги той факт, що більшість жертв катастрофи – громадяни Нідерландів, Україна, як країна, де відбулася подія, делегує розслідування катастрофи Нідерландам. Це закріплюється Угодою між Українським національним бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами та відповідним агентством Нідерландів.

Нідерланди координуватимуть розслідування усіх обставин трагедії і будуть відповідальні за його проведення згідно з частиною 5 додатку 13 Чиказької конвенції. Нідерланди забезпечать участь інших зацікавлених сторін, зокрема, України, як країни де відбулася подія, Малайзії, як держави – власника повітряного судна, США, як держави – виробника літака і Міжнародної організації цивільної авіації ICAO.

Президент Петро Порошенко заявив, що українська сторона виконала всі свої зобов’язання та передала права проведення міжнародного розслідування на координацію Нідерландам. «Це наш особливий гуманітарний жест, і ми впевнені в тому, що наша спільна співпраця дозволить встановити винних і притягнути їх до жорсткої відповідальності», – наголосив президент.

«Країни, в яких загинули жертви цієї жахливої катастрофи, розкидані по всьому світу. Саме тому ми маємо бути єдині, щоб забезпечити координацію дій для проведення ефективного розслідування і представлення світу його результатів», – відзначив П. Порошенко.

Президент заявив: «Сьогодні ми солідарні з усім світом і боремося зі злом задля встановлення справедливості».

Петро Порошенко висловив вдячність Нідерландам і Австралії, «з якими ми надзвичайно ефективно координуємо наші дії і опрацьовуємо конкретні механізми для забезпечення прозорого та незалежного міжнародного розслідування».

Президент зазначив, що планується підписання спільної Угоди з урядом Австралії щодо участі Австралії в Місії захисту міжнародного розслідування.

Глава МЗС Нідерландів Франц Тіммерманс наголосив після підписання: «Ми встановимо правосуддя. Після всього, що ми пережили, українці нам – братній народ».

У свою чергу, Міністр закордонних справ Австралії Джулія Бішоп зазначила, що Австралія засудила дії Росії, коли та порушила суверенітет і територіальну цілісність України. «Наша країна вимагала поваги до міжнародних норм та належної поведінки країн. Ще 7 днів тому ми і уявити не могли наскільки будемо залучені до цієї ситуації», – сказала вона.

У присутності Президента України підписи під Меморандумом поставили міністри закордонних справ України Павло Клімкін та Нідерландів Франц Тіммерманс. На церемонії підписання також були присутні Заступник Глави Адміністрації Президента України Валерій Чалий, Спеціальний уповноважений Прем’єр-міністра Австралії Аллан Грант Х’юстон, Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Нідерланди в Україні Кейс Кломпенхауер.

Фото: Вконтакте  

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *