ОСТАННІ НОВИНИ

Стартував міжнародний фестиваль короткометражного кіно Wiz-Art

|

Сьогодні о 20.00 год у Львівській обласній філармонії, що на вул. Чайковського, 7, відбувається відкриття сьомого фестивалю короткометражного кіно Wiz-Art. Загалом на фестивалі представлено 117 стрічок з різних країн світу. У конкурсній програмі представлені 26 короткометражних фільмів з Німеччини, Великобританії, США, Франції, Ірану, Нідерландів, Болгарії, Польщі та України. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.

Стрічки змагатимуться за гран-прі, а також призи в номінаціях «Найкраща режисура», «Найкращий сценарій» та «Найкраща операторська робота». Окремими нагородами відзначать найкращу українську короткометражку та вибір глядачів.

«Коли ми починали, це був маленький проект. Тепер він став значно більшим і сподіваємось, що він буде і надалі розвиватись. Зважаючи на ті події, які зараз є в нашій країні, ми мали дилему стосовно проведення фестивалю, але було вирішено не зупинятись і проводити його. Що як не культура має живити наші серця і душі в такі тяжкі часи, коли багато хто є на межі нервового зриву і депресії. Хороші й добрі фільми та фільми, в яких розглянуті актуальні проблеми, які роблять цю реальність ще більш реальною, можливо, частково дають відповідь на ті питання, які ми зараз собі задаємо, вони допомагають нам. Загалом протягом 4 днів на фестивалі буд представлено 117 фільмів. Ми вважаємо, що українське кіно повинне розвиватись не у голівудську сторону, воно має йти у європейському напрямку», – зазначила Ольга Райтер, виконавча директорка фестивалю Wiz-Art.

«Хочу згадати вислів: «Все що робиться для культури – робиться проти війни». Вже протягом декількох років ми з цим фестивалем є одним цілим. Кінофестиваль Wiz art – це один з багатьох яскравих проектів, які роблять обличчя міста яскравим і європейським, і один з небагатьох фестивалів, за якими слідкує увесь світ. Адже режисери, які хочуть прислати свої роботи і волонтери, які хочуть допомогти, – це активність, яка не може не радувати», – наголосив Юрій Гнатковський, директор Львівського палацу мистецтв.

Поза конкурсом глядачам фестивалю покажуть три блоки фільмів «Ігри розуму», «Сила людини» та «Брудні секретики».

У спеціальній програмі — найкращі документальні фільми об’єднання «Вавилон’13», присвячені українському громадянському протесту 2013-2014 років, українська короткометражна класика ХХ століття, документальні короткометражки з різних країн світу Doc.You та польська панорама від фестивалю Short Waves.

Освітній блок Wiz-Art 2014 представляє Wiz-Art Film School — спеціальна програма зустрічей та майстер-класів за участю гостей фестивалю: українського режисера та художнього керівника проекту «Вавилон’13» Володимира Тихого, австрійської режисерки Лізи Вебер, мексиканського режисера Ізмаеля Нава Алехоса, членів журі Ґюнхільд Енґер та Катерини Горностай, сценаристки Жанни Озірної, режисерів Микити Лиськова та Ольги Макарчук.

Ознайомитись з програмою фестивалю можна на сайті http://wiz-art.ua/festival/

«Хочу подякувати фестивалю за те, що запросили мене в якості члена журі. Для мене надзвичайно важливо перебувати цього року в Україні, враховуючи ті події, які зараз відбуваються, враховуючи той факт, що багато людей не змогли приїхати на фестиваль, здається, що дуже важливо долучитись до тієї громадської та громадянської діяльності, яка зараз процвітає в Україні, яка реалізовується численними організаціями, що підтримують цей кінофестиваль. Із нетерпінням чекаю, щоб більше дізнатись про фільми проекту «Вавілон 13» та про українське короткометражне кіно, сподіваюсь, що отримаю більший досвід і краще зрозумію Україну як країну», – зазначила Ґюнхільд Енґер, кінорежисерка з Норвегії, член журі Wiz-Art 2014.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *