ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині знайшли час посперечатись про доцільність перенесення батальних картин Альтамонте

|

Сьогодні, 18 липня, у приміщенні Львівської обласної ради відбулося засідання Наглядової ради із збереження спадщини Бориса Возницького. Наглядова рада висловилась проти переміщення батальних картин Альтамонте з музею у діючий костел у Жовкві. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської облради.

Усі учасники засідання одностайно розкритикували спроби переміщення батальних картин Альтамонте з музею у діючий костел Св. Лаврентія, що в місті Жовква.

«Ці твори, маю на увазі картини Альтамонте, були збережені і реставровані тільки завдяки Борисові Возницькому, і не має значення, за чиї кошти це було зроблено. Це твори не сакрального змісту, а батальні. І вже з огляду тільки на те, їм не місце в костелі, ще й діючому, де постійні перепади температури і вологості, де періодично збираються люди з палаючими свічками. Окрім того, необхідно рахуватися з думкою української громади з цього приводу, а не якимось домовленостями між двома чиновниками», – зазначив герой України, громадський діяч Юрій Шухевич. 

Народний художник України, академік Академії мистецтв України Любомир Медвідь переконаний, що на фоні тих подій, які відбуваються в нашій країні, починати якісь розмови, чи навіть торг про передачу мистецьких цінностей недоречно і навіть злочинно. «Якщо в когось є питання щодо реставрації чи збереження, то про це треба говорити і виправляти помилки. Але таких фактів нема», – зазначив митець.

Український письменник Роман Лубківський додав, що в картинній галереї представлені роботи художників різних народів. І всі вони однаково доглядаються і зберігаються. «Нам, як Наглядовій раді, необхідно допомогти картинній галереї з організацією виставкової діяльності. Є ряд питань, які дирекції галереї тяжко вирішити самотужки, а з допомогою Наглядової ради і Львівської обласної ради це буде значно легше. Нам треба дбати про нашу культурну спадщину і нашу історію. Сьогодні, коли відбувається перезавантаження української влади, очевидно, відбудеться перезавантаження і українсько-польських відносин. Треба починати діалог з польською стороною про доступ українців до усипальниці Короля Данила в Холмі. Українці повинні мати можливість належним чином пошановувати свого славного пращура», – зазначив письменник. 

 «Картини Альтамонте – це полотна такого рівня, що не можна навіть піднімати питання про їх переміщення. В таких питаннях варто повчитися в поляків. Коли виникло питання про повернення Бердичівської чудотворної ікони в Бердичів, щодо цього навіть було рішення Папи Римського Івана Павла ІІ. Проте наша чудотворна ікона і далі в Польщі.

Можливо, не всі знають, але ще за союзу ЦК КПРС хотіло передати картини  Альтамонте в Польщу. Але я переконаний, що ці картини мають залишитися в Україні і їхнє місце в музеї», – наголосив доктор історичних наук, завідувач відділу середніх віків Інституту українознавства ім. Крип`якевича НАН України Володимир Александрович.

Голова Товариство прихильників дослідження фортець і палаців, заступник директора з наукової роботи Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького Володимир Пшик підвів підсумок: «Якщо говорити про відтворення інтер`єру собору Св. Лаврентія в Жовкві, то слід зазначити, що полотна Альтамонте не єдині твори мистецтва, які там були. Треба говорити про сім чи вісім портретів шляхти, які раніше були у соборі Св. Лаврентія в Жовкві, а зараз перебувають в Домініканському соборі в Кракові».

Відтак Наглядова рада із збереження спадщини Бориса Возницького вирішила звернутися до Президента України Петра Порошенка та прем`єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням не допустити передачі картин Альтамонте у діючі культові споруди. Таке рішення Наглядова рада прийняла сьогодні, під час свого засідання у Львівській обласній раді.

Знані громадські діячі, діячі мистецтва і культури, а також депутати обласної ради занепокоєні заявами окремих посадових осіб держави щодо передачі творів мистецтва, які відреставровані і зберігаються в музеях, в діючі культові споруди.

Фото: Львівський портал 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *